POBJEDA: Dodikovi tajkuni ušli u energetski sektor Crne Gore

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je u petak potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kćerkom kompanijom Elektroprivrede Crne Gore – EPCG Solar gradnja, u vlasništvu je kompanija tajkuna bliskih predsjedniku entiteta BiH Republika Srpska Miloradu Dodiku, pokazuju podaci Pobjede.

Uvidom u registar privrednih subjekata Bosne i Hercegovine, vidi se da su vlasnici i osnivači „Kaldere“ tajkun iz Banjaluke Milenko Čičić i kompanija „Prointer ITSS“ d.o.o. Banjaluka – član „Infinity International Groupa“.

USPON
Prema istraživanjima medija iz BiH, Milenko Čičić je jedan od tri najpoznatija tajkuna vezanih za Milorada Dodika, čiji uspon u biznisu se poklapa sa dugovječnom vlašću aktuelnog predsjednika RS-a.

Čičić, poznatiji kao Mićo Kaldera, ima, sudeći po dostupnim podacima, vrlo razgranatu šemu biznisa od energetike, puteva pa do izgradnje stambenih kompleksa na ekskluzivnim lokacijama u Banjaluci. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda, dok je ,,Kaldera company“ dobijala milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS-a.

Čičić, poznatiji kao Mićo Kaldera, ima razgranatu šemu biznisa od energetike, puteva pa do izgradnje stambenih kompleksa na ekskluzivnim lokacijama u Banjaluci. Sarajevsko Oslobođenje je 2022. godine pisalo da je Čičić jedan od najvećih akcionara građevinskog preduzeća „Krajina“, kompanije koja je izgradila čitave komplekse zgrada u Banjaluci

Sarajevsko Oslobođenje je 2022. godine pisalo da je Čičić jedan je od najvećih akcionara građevinskog preduzeća „Krajina“, kompanije koja je izgradila čitave komplekse zgrada u Banjaluci. Prema posljednjim finansijskim izvještajima, dobit „Krajine“ je bila čak oko 50 odsto ukupnog poslovnog prihoda.

Akcije u „Krajini“ ima i direktor firme, predsjednik Privredne komore RS-a i predsjednik UO Vanjskotrgovinske komore BiH Borko Đurić, blizak Dodiku. Najveći paket akcija u „Krajini“, čak 38,2 posto, posjeduje upravo Čičić, veliki prijatelj Milorada Dodika, koji je godinama u njegovom ugostiteljskom objektu održavao političke sastanke – pisalo je tada Oslobođenje.

Drugi vlasnik i osnivač „Kaldere“ je firma „Prointer“ koja i te kako ima veze sa vlašću u Republici Srpskoj, jer je ta kompanija dobijala tendere vrijedne desetine miliona eura u energetskom sektoru. Svojevremeno je i Milorad Dodik javno priznao da je njegov sin Igor, jedan od saradnika u toj kompaniji.

Po podacima iz registra privrednih subjekata BiH vlasnici i osnivači ,,Prointera“ su Dejan Ilić i kompanija ,,Infinity International Group“ d.o.o. Banjaluka, a direktor je Vladimir Perišić.

CRNA LISTA

Mediji u BiH su izvještavali i o vezi te kompanije sa banjalučkom Alternativnom televizijom, koja se zbog povezanosti sa Dodikom našla na udaru sankcija SAD.

Upravo je Vašington 5. januara 2022. godine uveo sankcije tadašnjem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i banjalučkoj televiziji ATV. U trenutku uvođenja sankcija vlasnik ATV-a bila je firma ,,Prointer“. Nakon uvođenja sankcija ,,Prointer“ je vlasništvo u ovoj televiziji prebacio – na druge povezane firme.

Iz resora Saše Mujovića je povodom potpisivanja saopšteno da ,,podržavaju sve poteze kompanija koje vode boljem tržišnom pozicioniranju, regionalnom plasmanu i konkurentnosti, ali sigurno neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje našu evropsku agendu“.

-Ministarstvo nije u posjedu informacija da je pomenuta kompanija vlasništvo Milorada Dodika, niti su to zvanični podaci koje je, prilikom potpisivanja ugovora, javno prezentovala EPCG Solar gradnja – navelo je Ministarstvo.

Začuđujuće je da je Ministarstvo energetike ovlaš saopštilo da prema zvaničnim podacima „Kaldera“ nije u vlasništvu Dodika. Firma „Prointer“, tajkuna Milenka Čičića, jedna je od osnivača kompanije „Kaldera“ a prije dvije godine je preuzela vlasništvo Alternativne televizije iz Banjaluke, koja se zbog povezanosti sa Dodikom našla na crnoj listi SAD. Poslije stava SAD, „Prointer“ je izašao iz te vlasničke strukture i nakon toga je učestvovao – na tenderu za nabavku brojila u CEDIS-u.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Mujović: U CEDIS-u ne cvjetaju ruže, Čađenović došao na gotovu štetu

Sjednica Skupštine je u toku, a na dnevnom redu su poslanička pitanja. Ministar energetike i …