STOP AKADEMSKIM PREVARAMA

Prošla je skoro decenija od kada sam počeo ukazivati na pojavu koja je već tada prijetila da uništi nauku, a sada ju je već poprilično dokrajčila.

Piše: Prof. dr Radovan Stojanović

Osjećaj da medju prvima, ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu ukažete na nešto što neće donijeti dobra, čini vas ponosnim, jer ste u jednom trenutku pokušali zaštiti načela svoje struke, ali i tužnim kada shvatite da ne možete zaštiti ono što ne želi biti zaštićeno, što mangupi u sopstvenim redovima konstantno zloupotrebljavaju, a društvo slijepo posmatra, čak i stimuliše.
Riječ je o “hiperpublikovanju”, “skribomaniji”, “publikuj ili umri efektu” ili kako ga god nazivali. Prosto, nedostatku mjere, sada već jedne društvene grupacije, da se prikažu velikim naučnicima. Sve bi se moglo tretirati u domenu opsjednutosti čarobnom naukom, željom da se bude nabolji po svaku cijenu ili pak strastvenim hobijem, da nije po srijedi finasijsko napredovanje, društveni prestiž i mnogo direktnih i indirektnih ličnih benefita, priznanja i povlastica.
Tako se i pojedini crnogorski naučnici nadjoše medju, kako ih nazivaju, EP (ekstremno produktivnim) svjetskim naučnicima, sa preko 60 publikovanih radova godišnje, zabeleženim u priznatim bazama. Neka nam bude za utjehu da takvih ima oko 15.000 u svijetu, od kojih samo u fizici preko 12.000. Pored Kine, medju njima su i brzo rastujuće naučne sile, kao što su Tajland, Saudijska Arabija i Pakistan. Nadjoše se tu i naši mediteranski uzori španci i italijani. Ako isključimo fiziku, medju najproduktivnijim poljima su klinička medicina, poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo, biologija, matematika i statistika.
Sasvim logično, u skladu sa svetskim trendovima i kod nas zasijaše naučne zvijezde u tim oblastima sa preko 120 radova godišnje od naučnika (jednog) u oblasti fizike, oko 40 tak u oblasti biologije, 30 u oblasti poljoprivrede i melioracije, 24 u oblasti medicine, a drže se dobro i pojedini elektrotehničari i informatičari sa preko 1-1.5 prestižnih radova mjesečno. I to sve pored značajnih društvenih angažovanja, nastave i reformatorskih komisijskih poduhvata.
Što je mnogo, mnogo. Što je tužno, tužno. Ni jedan od medija, niti istraživačkih novinara, da ne govorimo o relevantnim društvenim subjekatima, ne ukaza na ovu pojavu u Crnoj Gori. Čak i španci ukazaše u “El Paisu” na njihovog naučnika, najvećeg svetskog eksperta u tehnologiji mesa, sa Univerziteta u Vigu, Galiciji, koji je svaki 2-gi dan uspio da publikuje referntni rad, uključujući i vikende. Čak i se i saudijsci pobuniše protiv kolega koji im, kako kažu kvare ugled. Kod nas bonaca.
Zato i poslije deset godina još glasnije kažem “STOP AKADEMSKIM PREVARAMA”. Iskreno se nadam da neću morati isto ponavljati za 10 godina.
Prof. dr Radovan Stojanović
Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore
Predsjednik Crnogorske Asocijacije za Nove Tehnologije i prvi izvršni direktor Foruma Univerzitetskih Profesora i Istraživača Crne Gore.
Autorski članak ekskluzivno dat za BIZNIS CG u znak podjećanja na intervju koji je Predrag Zečević, tadašnji urednik “portal Analitka” napravio sa Profesorom Stojanovićem na datu temu.
https://www.portalanalitika.me/clanak/254866–prof-dr-radovan-stojanovic-sadasnje-vrednovanje-naucno-istrazivackog-rada-ugrozava-svrhu-nauke , 27. decembar, 2016. 00:00

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …