Umjesto Kanade izabrala Crnu Goru i nije se pokajala

Umjesto u Kanadu, Bjeloruskinju Lizavetu Maksvinu i njenu porodicu sudbina je ipak dovela u Crnu Goru, gdje već duže od 10 godina živi, radi i studira. Ne kaje se što je ostala i ne namjerava da ode. U Crnoj Gori je, kaže, srećna i osjeća se kao u rodnoj Bjelorusiji. Naučila je jezik, zavoljela našu kuhinju, prihvatila je i neke naše navike i običaje. Zbog posla i studija ne ide često u Bjelorusiju, ali dolaze joj prijatelji koji su oduševljeni Crnom Gorom i njenim ljepotama. O životu u Crnoj Gori govorila je u emisiji Mladistan na Televiziji Crne Gore (TVCG).

Iako bi se mnogi možda prije opredijelili za život u Kanadi, Lizaveta i njena porodica su izabrali Crnu Goru. Presudila je, kaže, škola.

“Kad sam počela u školu odmah smo primijetili razliku nastave u Bjelorusiji i u Crnoj Gori. Ovdje djeca imaju više pažnje i razumijevanja od strane profesora. Kad sam došla to je bio početak decembra i ja sam dobila deset jedinica, osim fizičkog i likovnog, ali profesori su rekli OK, ne brini se, mi ćemo da ti pomognemo. I za mjesec dana, za čitav raspust ja sam naučila jezik i nakon toga sam došla u školu i profesori su mi pomagali da se snađem. Bila sam oduševljena kad sam vidjela da su profesori kao prijatelji. Razredna da nas zagrli, da popriča sa nama na razne teme”, prisjeća se Lizaveta, inače studentkinja Fakulteta za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran.

Mnogo joj je lakše bilo da se navikne na Podgoricu u odnosu na Tivat, gdje inače živi, “jer se ovdje osjećam kao u svom gradu Moguljovu, ima više ljudi, veći je grad, možeš da baviš čime hoćeš”.

Govoreći o tome koliko joj bilo teško da se navikne na naše običaje i navike, odgovara: “Meni je bilo teško da se opustim prvo, zato što čak ovdje ako negdje kasniš onda je to u nekim slučajevima OK, u Bjelorusiji baš moraš na vrijeme da dođeš. Npr, ako zakasniš na neku aktivnost u školi onda se pokreće proces, zovu roditelje. Ovdje nije tako. Kasniš u školu, dobro je što si došao, uđi slobodno…i onaj strah je otišao da pričam sa ljudima, da mogu da vjerujem..”.

Vrijeme najviše voli da provodi sa društvom pored mora ili na Ivanovim koritima, a kada je u Podgorici onda bira Goricu…

Kad je u pitanju Bjelorusija navjiše joj nedostaje porodica, ali i prijatelji koji su tamo ostali: “Zahvaljujući tehnologijama svaki dan se čujamo i čak neki dolaze kod mene, pa ih ja upoznam sa svojim prijateljima ovdje, ali najveći nedostatak je rodbina i prijatelja”.

Ljudi u njenoj rodnoj zemlji ne znaju mnogo o Crnoj Gori, ali su zahvaljujući njoj saznali mnogo.

“Pogotovo su oduševljeni pejzažima ovdje kad ih voziš putevima. Bukvalno dođu da odmore, ima more, i bukvalno se oduševe kad dođu sat i po u planine, a tamo već hladnije i drugačija atmosfera. Ali ne dolaze sad često”, kaže Lizaveta.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …