Zakon usvojen, ali metalski radnici u penziju još nisu pošli

Grupa od još oko 80 radnika metalsko-prerađivačkog sektora nije ostvarila pravo na odlazak u penziju jer im ni nakon dva mjeseca, uprkos usvajanju zakona, odnosno leks specijalisa, nisu uplaćeni porezi i doprinosi.

To je “Danu” potvrdio predstavnik ove grupe radnika Željko Peruničić, koji je saopštio da će zbog toga nakon gotovo dva mjeseca pisanja dopisa ministarstvu na čijem je čelu Naida Nišić radnici u ponedjeljak održati skup ispred ministarstva, kako bi pokušali da saznaju u čemu je problem.

– Da bismo ostvarili pravo na penziju, mora da nam se poveže radni staž. Mi smo prošli put imali sporazum koji je Vlada potpisala i preuzela obavezu da će regulisati naš odlazak u penziju, ali od ministarke rada ni dan-danas nema odgovora. Prošli put smo dobili neki uopšten odgovor, iz kojeg nije jasno kako će se to pravno urediti – kazao je Peruničić.

On je dodao da će zbog toga u ponedjeljak, u 10 časova, organizovati okupljanje i da se neće razići dok ne dobiju pozitivan odgovor.

– Sporazum je postignut i potpisan i ne znamo zašto se ne primjenjuje i zašto se ova grupa radnika dovodi u neravnopravan položaj. Fond rada je trebalo da uplati samo onoliko sredstava koliko radnicima fali do odlaska u penziju i taj beneficirani staž se uplaćuje na minimalac. U pitanju su zaista za državu mala sredstva, za ovu grupu mislim da ne može da pređe ni 70.000 eura. To su ljudi koji su radili u najtežim uslovima, imali šest mjeseci beneficiranog radnog staža i samo je potrebno uplatiti minimalno osiguranje da bi ostvarili penziju. Svrha i ovog i onog prethodnog zakona je potpuno ista, a sporazum su pisali Vasilije Čarapić (PES) i šef kabineta premijera Branko Krvavac i svi su dali doprinos da se to riješi, ali sada se pitamo da li je ipak postojao neki problem. Čekamo odgovor od ministarke i da se stvar pokrene sa mrtve tačke – istakao je Peruničić.

Zakon usvojen na predlog SNP-a

Ovu grupu čine bivši radnici metalskog sektora nekadašnjih preduzeća Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), Željezara, Rudnici boksita, Bumeks i Rudnik mrkog uglja. Predlagač ovog zakona bila je Socijalistička narodna partija (SNP), koja je jedan od konstituenata nove vladajuće većine. U pitanju je isti zakon koji je usvojen i u prethodnom sazivu Skupštine glasovima partija koje su sada na vlasti i GP URA. Međutim, zakon nije potpisao tadašnji predsjednik Milo Đukanović, a to kasnije nije učinio ni njegov naslednik Jakov Milatović, iako je rekao da podržava usvajanje tog akta. Isprva je MRSS dalo negativno mišljenje.

Ova grupa radnika protestovala je i krajem prošle godine, kada je djelovalo da neće doći do usvajanja ovog zakona. Međutim, kompromisom vladajuće koalicije zakon je izglasan i oni su ostvarili pravo. Riječ je o grupi radnika koji su ostali bez posla, ne svojom krivicom, i ovim povezivanjem staža ostvarili bi pravo na penziju.

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …