Pošiljke banana iz Ekvadora paravan za šverc kokaina

Europol je sproveo akciju koja je rezultirala razbijanjem mreže krijumčara droge koji su isporučivali kokain u zemlje Evropske unije (EU). Među uhapšenima je, prema informacijama policije Valensije, čak 18 osoba pripadnika “Balkanskog kartela”, a policija tvrdi da je razbijen važan ogranak koji je distribuirao drogu širom mediteranske obale.

U akciji su uhapšene i vođe narkokartela iz Španije i Ekvadora. Otkriveno je da je voćarska kompanija služila kao paravan za transport droge.

Europol je, za potrebe istrage, uspostavio koordinacione centre u Marbelji (Španija) i Kitu (Ekvador) kako bi se omogućila razmjena informacija između nacionalnih vlasti u Ekvadoru i Španiji. Uhapšena je 31 osoba, od toga 13 osoba u Španiji i 18 osoba u Ekvadoru. Izvršen je pretres na ukupno 66 lokacija.

Među uhapšenima je, prema informacijama policije Valensije, čak 18 osoba pripadnika “Balkanskog kartela”, stoga je, prema riječima policije, razbijen važan ogranak koji je distribuirao drogu širom mediteranske obale.

U akciji je otkriveno i oduzeto 25 vozila, deet komada vatrenog oružja, elektronska oprema procijenjena na 13 miliona eura i skoro tri miliona eura gotovine u različitim valutama, uključujući eure. Zamrznuta je imovina ukupne vrijednosti od 48 miliona eura, piše portal Klix. 

Pokrenuta je istraga protiv italijanskog biznismena argentinskog porijekla koji živi u Marbelji. Otkriveno je da su njegove kompanije korištene za prikrivanje kriminalnih aktivnosti i finansijskih transakcija.

Vlasti su ustanovile da je italijanski biznismen povezan sa jednim albanskim državljaninom čije je sjedište u Ekvadoru. Navodi se i kako je postojalo nekoliko kompanija sa sjedištem u Srbiji, koje su služile za distribuciju droge.

Albanski državljanin je omogućavao uvoz kokaina iz Kolumbije u Ekvador i njegovu distribuciju u EU. Iz policije navode da je grupa porijeklom iz Albanije koristila auto-perionicu ka bazu u kojoj su pripadnici grupe dobijali zadatke i instrukcije.

Operativne informacije pokazuju da je albanski biznismen imao ugovor sa kolumbijskim dobavljačima da distribuira četiri tone kokaina mjesečno.

Kriminalna organizacija je angažovala ekvadorske voćarske kompanije kao paravan za uvoz kokaina u EU, koristeći različite metode transporta. Često su manje količine kokaina bile sakrivene u pošiljkama banana, u rasponu od 15 do 40 kg. Jedna slična pošiljka je prošle godine zalutala i u BiH, ali nije poznato da li je riječ o robi ovog, uhapšenog kartela.

Vođa kriminalne mreže, koji je uhapšen, igrao je ključnu ulogu u pranju kriminalne imovine kroz ulaganje u legalne poslove u Španiji. Upravljao je sa nekoliko kompanija, uključujući jednu fokusiranu na proizvodnju i uvoz banana iz Ekvadora u EU, kao i sportske centre u Marbelji te više barova i restorana.

Mnogi od njegovih glavnih saradnika imali su jake veze sa Zapadnim Balkanom i upravljali su distributivnom mrežom koja je bila raširena širom Evrope.

Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio podršku tokom ove zajedničke istrage. Europol je takođe obezbijedio operativnu analizu, operativne obavještajne podatke i koordinirane operativne aktivnosti.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Vujičići napustili grad i na selu se bave  proizvodnjom kozjih proizvoda i seoskim turizmom! 

Bračni par Jelena i Slobodan Vujičić su po vokaciji diplomirani pravnici, oboje su rođeni u …