Premijer ne odustaje od reforme inspekcije

Podržaćemo Ministarstvo javne uprave u procesu decentralizacije Uprave za inspekcijske poslove, kao i sva ministarstva koja traže način da poboljšaju efikasnost, jer je jedna od najvećih primjedbi građana bila rad inspekcije i zašto se ne vide na terenu – kazao je premijer Milojko Spajić odgovarajući na pitanja novinara na presu Vlade, MMF-a i CBCG-a.

On je primijetio da je najviše zamjerki građana na rad inspekcije, koja mora da bude efikasna.

– Nama je potreban taj rezultat, a kako će se sprovesti manje je bitno. Mislim da smo na pravom putu da napravimo dobru reformu inspekcije – poručio je Spaić.

Dvije sindikalne organizacije u Upravi za inspekcijske poslove imaju različite stavove po pitanju najavljene decentralizacije. Stari sindikat je za, a novi protiv, kao što je protiv i direktorica Uprave Ana Vujošević.

Novi sindikat smatra da bi decentralizacija mogla dovesti do gubitka kontrole ili smanjenja učinkovitosti u obavljanju inspekcijskih poslova i traži da Vlada još jednom detaljno razmotri vraćanje inspekcija u okvire resornih ministarstava.

– Neophodno je da postoje uslovi u kojima će inspektori biti zaštićeni od pokušaja različitih vidova spoljnih uticaja pojedinaca ili grupacija. Zbog toga je nužno očuvati UIP kao centralni inspekcijski organ – navodi novi sindikat u pismu Vladi i ocjenjuje da bi se decentralizacijom ugrozila zaštita stranaka u postupcima po žalbi na odluke inspektora.

Stari sindikat je saopštio Pobjedi da Vladu doživljava kao partnera i vjeruje da će decentralizacija pospješiti efikasnost rada inspekcije.

– Nije riječ o prostom ukidanju jednog državnog organa kao što to želi predstaviti novi sindikat UIP, koji je nastao u trenutku kada je trebalo zaštititi nezakonito postupanje Ane Vujošević u dijelu izrade prijedloga pravilnika o sistematizaciji, bez prethodno pribavljenog mišljenja našeg sindikata, koji je u tom trenutku bio jedini u UIP-u – objasili su iz Sindikata UIP.

Oni smatraju da decentralizacija podrazumijeva unapređivanje rada inspekcijskog organa sa postojećim zaposlenima, sa istim zaradama, gdje će se poslovi vršiti u okviru ministarstava.-Nesporno je da se, u skladu sa Zakonom o državnoj upravi, ministarstvo osniva za jednu ili više povezanih upravnih oblasti, dok ministar za svoj, rad ministarstva i za stanje u upravnoj oblasti odgovara nadležnim organima, Skupštini i premijeru, pa je ispravna procjena Vlade da je resorni princip organizovanja inspekcije primjereniji, djelotvorniji i efikasniji u odnosu na način ostvarenja kontrole rada i vršenja inspekcijskog nadzora – kazali su iz Sindikata UIP, poručujući da će im kao aktivnim učesnicima ovog procesa misija biti očuvanje svakog radnog mjesta, uz podršku Granskog sindikata uprave.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …