Decentralizacija UIP pred ljetnju sezonu može napraviti probleme

Decentralizacija Uprave za inspekcijske poslove je komplikovan proces i ne treba ga raditi pred ljetnju turističku sezonu, smatra glavni inspektor rada u UIP Srđan Simović. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da je od početka godine UIP izdala 242 prekršajna naloga u ukupnom iznosu 158.500 eura.

Vlada je nedavno u Informaciji objavila namjeru da želi reformu UIP-a, odnosno postojećeg centralizovanog modela i uspostavljanje novog decentralizovanog. Prema tom dokumentu, biće omogućeno ostvarivanje odgovornosti, kako inspekcije i resornog ministra za stanje u jednoj oblasti.

Simović je kazao da u Upravi za inspekcijske poslove nijesu pobornici decentralizacije za koju se zalaže Vlada.

“Mislimo da je sadašnji okvir mnogo bolji za rad inspekcije, da inspektori mogu imati bolje uslove rada. Namjera vlade da poboljša efikasnost je legitimna i mi je podržavamo, ali mislim da ona treba da bude usmjerena na jačanje kadrovskih i administrativnih kapaciteta, povećanje zarada i poboljšanje uslova života inspektora”, kazao je on.

Smatra da je decentralizacija kompleksan proces i da to ne treba raditi pred ljetnju turističku sezonu jer zahtijeva prije svega mijenjanje mnoštva zakona, što bi moglo da potraje.

Kada je riječ o nadzoru inspektora od početka godine, Simović ističe da je najviše kršenja zabilježeno u sektorima ugostiteljstva, građevinarstva, posebno kada je riječ o radnicima iz inostranstva.

“Od početka godine izvršeno je 570 nadzora i utvrđeno 229 nepravilnosti za koje je izdato 242 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 158.500 eura. Podnijeto je 11 naloga za pokretanje prekršajnog postupka i donijeto 117 ukazivanja”, kazao je Simović..

Inspekcija je od prošle godine najviše kontrolisala poštovanje radnog vremena, ali i angažovanje maloljetnika.

On je kazao da je tokom nadzora od početka godine zatečeno 40 osoba koje su radile na crno.

On je kazao da inspektori ni na koji način ne dovode u nepovoljniji položaj određene privrednike ili grupu privrednika, već rade profesionalno i neselektivno. Istakao je da inspekcija ima plan rada po kom je predviđen pojačan nadzor.

Zaključio je da treba povećati broj inspektora na terenu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …