Pekić: Sistem bezbjednosti srušen kao kula od karata

Teške optužbe za saradnju sa kriminalnim grupama i druge nezakonite radnje koje su razmijenili ministar pravde Andrej Milović i rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković na prekjuče održanoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu i juče su bile glavna tema. Javnost je šokirana onim što je čula na višesatnoj sjednici koja je bila otvorena za javnost, a osim zahtjeva glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, koji je prisustvovao sjednici, da što prije ispita optužbe i utvrdi eventualnu krivicu visokih funkcionera, od kojih je jedan njegov prvi saradnik, stižu i upozorenja da je bezbjednosni sistem u ozbiljnom problemu.

Da je nanijet veliki udarac državi i sistemu bezbjednosti i da se hitno mora iću u proces vetinga i lustracije smatra i predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO CG) Ivan Pekić, inače doktorand bezbjednosti i međunarodni stručnjak za nacionalnu bezbjednost.

– Dešavanja na Odboru za bezbjednost i odbranu srušila su crnogorski sistem bezbjednosti kao kulu od karata. Uzajamne optužbe funkcionera koji se nalaze na najznačajnijim pozicijama u državi pokazale su da su institucije koje su najznačajnije u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i visoke korupcije sazrele za korjenite promjene. Sada je već očigledno i veoma jasno svima u Crnoj Gori zašto se izbjegava uvođenje vetinga, lustracije i donošenje krunskog zakona o porijeklu imovine. Međusobne optužbe između ministra pravde i šefa SPO poprimile su, žargonski rečeno, komičan epilog. Veoma je važno da glavni specijalni tužilac Vladimir Novović provjeri sve informacije i činjenice, jer se njegov važan saradnik, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, pominje u ozbiljnim optužbama i, prema navodima ministra Andreja Milovića, dovodi u vezu sa nekoliko kriminalnih grupa iz Budve i kupovinom nekretnina pod sumnjivim okolnostima – kazao je Pekić za “Dan”.

Prema njegovim riječima, Novović će imati pune ruke posla i moraće da ispita sve iznesene činjenice, prvenstveno za svog prvog saradnika, jer je i sam pred Odborom za bezbjednost i odbranu kazao da Šuković zasad ima njegovu podršku.

GST će morati, naglašava Pekić, i da utvrdi da li ima krivične odgovornosti u optužbama šefa SPO-a na račun ministra pravde Andreja Milovića, kao i postojanje krivične odgovornosti bivšeg premijera Dritana Abazovića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića u aferi “Do Kvon”, da razjasni situaciju sa “plavom sveskom”, ispita ima li nezakonitosti u trgovini nekretninama, kao i eventualne veze državnih funkcionera sa kriminalnim grupama.

Pekić smatra da je neophodno urgentno sprovesti procedure vetinga u tužilaštvu, sudstvu i policiji kako bi mogla da se nastavi borba protiv mafije.

– Sa ovakvim urušenim institucijama i funkcionerima koji su upravljali i koji upravljaju njima danas se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nalazi veći broj bivših i aktuelnih funkcionera pod vrlo ozbiljnim optužbama. Bez suočavanja s prošlošću, kroz otvaranje tajnih dosijea i lustraciju, mehanizmi koji služe za demokratsku kontrolu rada sistema bezbjednosti u Crnoj Gori nad službama bezbjednosti apsolutno su nedovoljni. Nakon ozbiljnih optužbi na Odboru za bezbjednost i odbranu od strane najviših funkcionera, čija je primarna uloga vladavina prava, ubrzan proces lustracije doprinio bi čišćenju sudstva, tužilaštva i službi bezbjednosti u Crnoj Gori od službenika za koje postoji osnov sumnje da su sarađivali sa kriminalnim organizacijama i korumpiranim funkcionerima, ili za njihov račun sprovodili politiku represije i kršili ljudska prava – naglašava predsjednik IPO CG.

Pekić smatra da je otvaranje tajnih dosijea jedini način da se dođe do efikasne lustracije. Podsjeća na nezakonito prisluškivanje tada opozicionih partija od strane bivšeg direktora ANB-a, koji je bio lišen slobode, a trenutno se brani sa slobode, kao i na lišavanje slobode specijalnog tužioca Saše Čađenovića pod optužbom da je član jedne kriminalne organizacije, na slučaj hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koji je odnedavno na slobodi…

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …