Guvernerka Radović panelista na MMF konferenciji u Briselu


„Nezavisnost centralnih banaka u svijetu koji se mijenja“ tema je koja je okupila guvernere centralnih banaka zemalja članica Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda, na konferenciji na visokom nivou koja je održana 8. i 9. februara u Briselu. Na poziv organizatora, Narodne banke Belgije, na konferenciji je učestvovala guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović.
U okviru konferencije diskutovano je o nezavisnosti centralnih banaka, kao preduslovu za uspješno vođenje monetarne politike. Takođe, naglašen je značaj očuvanja finansijske stabilnosti u kontekstu rastućih kamatnih stopa.
Tokom panela, guverneri centralnih banaka zemalja članica Konstituence predstavili su nacionalna iskustva kada je u pitanju nezavisnost vrhovnih monetarnih institucija. Zaključeno je da nezavisnost centralnih banaka mora imati snažno zakonsko utemeljenje, a za njeno očuvanje je neophodno poštovanje principa odgovornosti, transparentnosti i profesionalizma. Promovišući i poštujući ove principe, osigurava se zaštita centralnih banaka od političkih uticaja i, istovremeno, unapređuje kredibilitet i stabilnost finansijskog sistema, poručeno je sa konferencije.
Kao jedan od panelista konferencije, guvernerka Radović je prezentovala iskustva Crne Gore vezana za zakonodavne reforme koje su sprovedene u cilju obezbjeđivanja nezavisnosti centralne banke, kao jednog od mjerila u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
„Zakon o Centralnoj banci Crne Gore u potpunosti je usklađen sa Protokolom broj 4 o Statutu Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke“, istakla je guvernerka Radović.
Uz Crnu Goru, u sastavu Belgijsko-holandske konstituence se nalazi još 15 zemalja: Andora, Jermenija, Belgija, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Izrael, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Holandija, Rumunija i Ukrajina.
Osvrt na značaj nezavisnosti centralnih banaka dala je i Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, kao jedan od učenika konferencije.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …