Ministri zdravlja ne ostvaruju obećanja, nemamo servis po mjeri građana

U poslednje tri godine, funkcioneri u zdravstvu su mnogo obećavali ali vrlo malo je urađeno, ocijenila je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

Ona je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore pričala o učincima konferencije “Servis po mjeri građana” koju su organizovali i na kojoj su osim rezultata čelnika u zdravstvu govorili i o primjerima dobre medicinske prakse gdje su pohvalili Dom zdravlja Tivat.

Funkcioneri da budu odgovorniji, pod lupom njihov rad 

Popović Samardžić je tokom gostovanja u emisiji rekla da treba najzad da se krene sa malo odgovornijim pristupom.

“Ako pratite obećanja i u kom stepenu se ispunjavaju, stavljate do znanja funkconerima da ih pratite i da ne očekujete puku priču koja djeluje utješno, već da želite pratiti rezultate i da im želite biti partneri”, navela je ona.

Rekla je da uvijek mogu pomoći u logističkom smislu, ali i da će uvijek preispitivati obećanja koja su data.

“Mora da se osigura odgovornost javnih funkcionera i transparentnost o kojoj toliko govorimo, a to ne postižemo. Ajde da napravimo analizu što funkcioneri govore tokom mandata. Vrlo je malo ostvarenog, a mnogo je obećano, a i zdravstveni sistem nije po mjeri građana. To može biti posljedica načina na koji se imenuju neki ministri, jer kad analiziramo rad Dragoslava Šćekića i Jelene Borovinić Bojović vidimo da oni plan rada stvaraju u hodu. Ne dolaze sa planom nego se on stihijski stvara u hodu, ali bez neophodnog prethodnog znanja”, ukazuje Popović Samardžić.

Kaže da su nesvjesni dimenzije problema, te da su građanima obećane tri bolnice u Radanovićima, Podgorici i Pljevljima ali da ne postoji ni plan ni aktivnost na tom polju.

“Projekat brže do ljekara mi se dopada ali ne vidim da se nešto radi. Izabrani ljekari kažu da u odnosu na 2018. godinu imaju manje uvida u stanje pacijenata jer imaju dva sistema – jedan kod izabranog ljekara drugi u KCCG”, navodi Popović Samardžić.

Istakla je da bi sve bilo bolje da je organizacija rada dobra i da imamo dobre protokole.

“Izabrani ljekari su ogroman resurs i oduzimamo im pravo da budu ljekari, da se bave pacijentima i to je sad teže ispraviti nego ranije. Ali se mora krenuti u tom pravcu. Moramo da ulažemo u naš kadar i da ne dozvolimo da ne vide perspektivu u svojoj zemlji”, istakla je Popović Samardžić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …