Netanyahu odbio povlačenje iz Gaze i automatsko puštanje izraelskih zarobljenika

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu neće prihvatiti Hamasov zahtjev za prekidom rata u zamjenu za oslobađanje zarobljenika u Gazi.

“Radim na ovome danonoćno. Ali da budem jasan: u potpunosti odbacujem uvjete predaje čudovišta Hamasa”, rekao je.

Netanyahu je rekao da je Hamas zahtijevao prekid rata, oslobađanje palestinskih zatvorenika i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze u zamjenu za oslobađanje talaca.

“Ako pristanemo na ovo, naši su vojnici uzalud pali. Ako na to pristanemo, nećemo moći jamčiti sigurnost našim građanima”, rekao je premijer.

Netanyahuovi komentari dolaze usred izvještaja u Wall Street Journalu da SAD, Egipat i Katar žele da se Izrael pridruži novoj fazi pregovora s Hamasom koja bi započela oslobađanjem talaca i dovela do povlačenja izraelskih snaga iz Gaze .

Dužnosnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je Reutersu da odbijanje izraelskog premijera da prekine vojnu ofanzivu u Gazi “znači da nema šanse za povratak izraelskih zarobljenika”, čiji se broj procjenjuje na 130.

U nedjelju navečer članovi porodica zarobljenika započeli su demonstracije ispred privatne kuće Benjamina Netanyahua u Jeruzalemu. Izraelski forum talaca i nestalih obitelji rekao je da će demonstranti ostati sve dok “premijer ne pristane na dogovor o vraćanju talaca”.

Klix

Provjerite slična mjesta

“Dolina milionera”: U ovom gradu u susjedstvu ste bogati tek ako imate 50 miliona eura

Poznato je da u BiH postoje sredine koje su mnogo razvijenije od ostalih, te u …