Novi zakon nije ni usvojen, a kladionice već našle “rupu” u njemu: Smislili legalan sistem za uplate novca za klađenje na trafikama

Izmjene Zakona o igrama na sreću već su jednom usvojene, ali je tadašnji predsjednik Milo Đukanović odbio da potpiše zakon, te je on vraćen u Skupštinu. Iako je ovaj zakon bio jedan od prioritetnih, on krajem prošle godine nije usvojen. Situacija je takva da se danas može reći da je Crna Gora izgubila milione eura neusvajanjem zakona, a još jedna sporna stvar je činjenica da su kladionice već sada našle način da zaobiđu određenu zakonsku regulativu i da nastave po starom.

O čemu je konkretno riječ?

Jednu od glavnih novina, koja se nalazi u novom zakonu, predstavlja činjenica da će uplate na onlajn naloge u Crnoj Gori biti moguće samo na dva načina. Prvi je direktno na uplatnom mjestu (u kladionici), a drugi je putem platnih kartica. Takođe, više neće moći da se vrše uplate putem specijalnih terminala, najčešće na bezniskim pumpama i marketima, dok zakon kaže i da će direktne uplate na naloge u kladionicama biti onemogućene na svim trafikama u Crnoj Gori.

Upravo ova zadnja mogućnost je podložna različitom tumačenju zakona. Od prije nekoliko dana, kako je potvrđeno portalu ADRIA, na trafikama Tobacco S Pressa nije moguće direktno na nalog neke od kladionica uplatiti novac. Međutim, omogućeno je da uplatite vaučer u željenom iznosu putem terminala „tcash.me“, a skeniranjem dobijenog koda da iznos preusmjerite na željeni nalog za onlajn klađenje.

U praksi to izgleda ovako. Više ne možete na pomenutim trafikama direktno uplatiti novac na neki od naloga za klađenje. Ipak, posredno je to moguće. Radnica ima terminal na koji vam uplati željeni iznos na vaučer (recimo 5 eura) i vi onda imate dvije mogućnosti. Prva je da skenirate QR kod koji vas automatski pita na koju kladionicu želite da preusmjerite novac tj. da izaberete kladionicu u kojoj imate nalog i želite da prenesete uplatu. Nakon toga unesete svoj ID naloga i uplata se prebacuje.

I drugi postupak je gotovo isti, samo što se umjesto skeniranja QR koda ručno unosi serijski broj sa vaučera. Dalji postupak je isti.

Jasno je da se ovim našla „rupa“ u novom Zakonu o igrama na sreću, te da više nema direktnih uplata na nalog kladionica, ali to će definitivno postojati posrednim putem. U zakonu nigdje ne piše da je na trafikama zabranjena uplata vaučera na određenim platforamama, koja se kasnije može koristiti i za klađenje.

Ipak, predlagač zakona još ima vremena da ispravi sve nedoumice, kako bi bila spriječena bilo koja nedvosmislenost, odnosno moguća zloupotreba.

Podsjećamo, novim zakonom je predviđeno da ugostiteljksi objekti ne mogu da priređuju igre na sreću. Ljubitelji tombole i korišćenja terminala za klađenje moći će iste da koriste u kazinima i kladionicama, ali ne i u kafićima.

Od svih mobilnih provajdera biće traženo da blokiraju pristup IP adresama priređivača igrara na sreću koji nisu iz Crne Gore. Dakle, svi ljubitelji igranja na sajtovima Bet365 ili Bwin to više neće moći da rade iz Crne Gore.

Kada će zakon stupiti na snagu i dalje je nepoznanica iako je predviđeno da se njime naprave prihodi od više desetina miliona eura.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …