Medenici produžavali pritvor i zbog poruka: “Upri, kume, da vidimo oćemo li u planinu”

U rješenjima o produžavanju pritvora Milošu Medenici, sinu nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, navode se i poruke koje je on slao nakon što je saznao da su 2019. godine određene osobe uhapšene zbog krijumčarenja cigareta. “Upri, kume, da vidimo oćemo li u planinu”, “Za Bg (Beograd) bih odmah pošao” – neke su od poruka zbog kojih je procijenjeno da postoji opasnost da može pobjeći, i zbog čega ga ne treba pustiti na slobodu. Kao drugi razlozi, pored ostaloga, navođeni su to što je već bio u bjekstvu, ali i težina djela za koja može dobiti visoku kaznu, pokazuje analiziranje dijela podataka u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Nakon što je sredinom decembra 2021. godine uhapšen jedan policajac pod optužbama za stvaranje kriminalne organizacije, a koji se dovodi u vezu sa Milošem Medenicom, sin nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda napustio je Crnu Goru i otišao upravo u Beograd, dok njegov advokat uporno tvrdi da je isključivi razlog odlaska liječenje od zavisnosti, a ne bjekstvo, piše u analizi ASP-a.

“Pošto mu je majka kasno uveče 17. aprila 2022. godine uhapšena na podgoričkom Aerodromu, a sa avionskom kartom koju je kupila sebi u jednom pravcu, takođe za Beograd, Miloš Medenica se narednog dana sam prijavio na liječenje od zavisnosti kod jedne privatne beogradske klinike, o čemu je dostavio medicinsku dokumentaciju tužilaštvu. U toj dokumentaciji se tvrdi da je na klinici bio do 17. maja, potom nekoliko dana na ambulantnom liječenju, a 25. maja 2022. godine je uhapšen na podgoričkom Aerodromu po dolasku iz Beograda.”

Analiza ASP-a pokazuje da je advokat Miloša Medenice prošle godine dva puta uputio žalbe Ustavnom sudu, smatrajući da mu je povrijeđeno pravo na ličnu slobodu i da treba da bude pušten da se od optužbi Specijalnog državnog tužilaštva brani sa slobode.

U dva odvojena postupanja Ustavnog suda, sa različitim sudijskim vijećima, iste činjenice su različito tretirane, pa mu se maja prošle godine od jednog sudijskog vijeća odbija ustavna žalba, a pet mjeseci kasnije drugo sudijsko vijeće prihvata njegovu ustavnu žalbu.

“U prvom slučaju, kada je žalba odbijena, sudijsko vijeće činile su sudije Snežana Armenko i Momirka Tešić, sa predsjednicom vijeća Draganom Đuranović, a ocijenjeno je da razlozi o pritvoru za Miloša Medenicu nijesu proizvoljni, već su dovoljno argumentovani i obrazloženi. To sudijsko vijeće je navelo da je okrivljenom zaprijećena relativno visoka kazna zatvora, da se nalazio u bjekstvu, zbog čega je bila raspisana nacionalna potjernica, da je često boravio u inostranstvu, da je medicinska dokumentacija o hospitalizaciji dostavljena 26. maja 2022. (dan nakon hapšenja), a takođe je cijenilo i poruke iz 2019. o namjeri bjekstva, pa je zaključilo da sve okolnosti ukazuju da okrivljeni jeste bio u bjekstvu i da bi se opet mogao dati u bjekstvo. Međutim, u oktobru prošle godine o novoj ustavnoj žalbi Miloša Medenice raspravlja novo vijeće Ustavnog suda u sastavu Desanka Lopičić, kao predsjednica, i Milorad Gogić i Budimir Šćepanović, kao članovi, koje prihvata ustavnu žalbu”, navodi se u analizi.

Oni zaključuju da su razlozi sudova o pritvorima rutinski i da nijesu dovoljno jasni i argumentovani. Zatim navode da relativno visoka kazna zatvora ne može sama po sebi biti dovoljna za produženje pritvora, da sudovi u produžavanjima pritvora nijesu cijenili medicinsku dokumentaciju o liječenju, za koju njegov advokat tvrdi da pokazuje da on nikada nije bio u bjekstvu, pri čemu ne navode podatak da je dostavljena 26. maja 2022 (dan nakon hapšenja, a ne ranije), te nijednom ne pominju ni poruke kumu iz 2019. godine.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …