Funkcioneri vratili nezakonito stečenih 47.500 eura

Agencija za sprečavanje korupcije je od osnivanja do kraja septembra ove godine podnijela 29 predloga za oduzimanje imovinske koristi od javnih funkcionera koji su prihodovali novac od države kršeći Zakon o sprečavanju korupcije, a zahvaljujući izrečenim sankcijama u kasu je vraćeno 47.527 eura, pokazuju podaci ASK. U isto vrijeme, funkcioneri su platili 24.586 eura na ime kazni zbog obavljanja nespojivih funkcija i ostvarivanja prihoda suprotno zakonu.

ASK je do kraja septembra u tri slučaja, prilikom podnošenja prijave protiv javnih funkcionera, od sudova tražila oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja. U periodu od jula do kraja septembra okončana su tri ranija postupka (iz 2022. i 2021), u kojima su izrečene sancije, novčana kazna u iznosu od 150 eura, kao i dvije opomene, a u jednom predmetu je oduzeta imovinska korist u iznosu od 474,30 eura.

ASK je tokom 2021. u jednom slučaju tražila oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja, a u istoj godini na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi, osim izricanja novčanih kazni, sudovi su u dva predmetu (iz 2021. i 2019) oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 8.655 eura, a prekršajne kazne su iznosile 2.100 eura. ASK je u 2020. podnijela 12 prijava zbog kršenja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na oblast ograničenja u vršenju javnih funkcija, tražeći oduzimanje imovinske koristi. Tokom te godine okončano je ukupno 15 postupaka (uključujući i one iz prethodnih godina), od čega su u 80 odsto izrečene sankcije, pa je napalćeno 2.480 eura, a na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi u budžet je vraćeno 2.892 eura.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …