Šerbedžija otvorio Zimski salon knjige “Booka 2023”, Injac: “Booka” mapira Podgoricu na kulturnoj mapi regiona i Evrope

Podgorica, (Media Biro) Povodom otvaranja 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, Booka 2023. juče je u Podgorici priređen kvalitetan umjetnički program čija glavna zvijezda je bio svestrani umjetnik Rade Šerbedžija. U novootvorenoj knjižari “Kosmos“ koja se nalazi na novoj lokaciji u Master kvartu, poznati umjetnik je festival otvorio stihovima Tina Ujevića, a u razgovoru “Umjetnik o umjetnosti” pridružio se i političar i nekadašnji jugoslovenski diplomata Miodrag Lekić.
Govoreći o umjetnosti, i prisjećajući se nekadašnje Jugoslavije, Šerbedžija je kazao da za njega i dalje ne postoje granice među nekadašnjim državama. Dodao je da sebe ne posmatra kao pjesnika.
“Knjižara i knjiga su poput hrama, u ovim vremenima kad ni crkva ne pomaže. Želio sam pisati pjesme i baviti se književnošću, ali nikada nisam sanjao o tome da postanem pjesnik. Umjetnost najprije doživljavaš kao konzument, umjetnost se voli, ali, ja volim i život, i njime se i bavim”, kazao je on.
Kako je naglasio, vrijeme provodi najčešće se unucima i porodicom, i za njega su takve stvari zapravo umjetnost.
“Ja jesam blizu umjetnosti, ali, u literaturi sam izletnik. U ovom trenutku bih pohvalio ljude ispred knjižare Kosmos, i sve one koji organizuju ovaj festival. To su sjajni mladi ljudi koji se bave jednim od najvažnijih poslova, a to je izdavalaštvo, objavljivanje knjiga. Oni su svjesni svog zadatka i toga da je knjiga izuzetno važna u kulturi jednoga naroda. Za njih su izuzetno važni njihova pismenost, njihovi pisci i pjesnici koji objavljuju na svom jeziku, jezik koji se bogati time i narod koji sazrijeva,” kazao je Šerbedžija.
Nakon svečanog otvaranja u knjižari Kosmos u Master kvartu će se od 17. do 30. decembar održavati bogat program 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, a važno je napomenuti da će u trajanju festivala mušterije očekivati popust od 20 do 50 odsto na knjige iz ove knjižare.
Vrijednost ovakve promocije čitanja i književnosti, kako kroz otvaranje novih knjižara tako i sam festival dodatno je istakao profesor Miodrag Lekić.
“Ja sam uvjeren da otvaranje knjižare nije moglo biti upriličeno na jedan ljepši i romantičniji način. Ovakvi kulturni događaji su ono što nam pomaže na našim putevima. Neće biti politička fraza ako pomenem taj famozni “evropski put”, ali otvaranje knjižara je upravo nešto što liči na duh Evrope,” kazao je Lekić.
Nakon otvaranja knjižare i razgovora “Umjetnika o umjetnosti”, otvaranje novog izdanja festivala kulminiralo je pravim boemskim koncertom koji su priredili Šerbedžija, njegov bend Zapadni Kolodvor i specijalna gošća, crnogorska umjetnica, Dušanka Belada.
Otvaranje novog izdanja Regionalnog festivala knjiga i pisaca, Booka 2023. podržalo je i mnoštvo uticajnih ličnosti iz javnog života Crne Gore, koje su takođe uživale u posebnoj emociji sinoćnjeg koncerta. Tako je veliki značaj koji festival Booka ima za Crnu Goru i njen glavni grad prepoznala i gradonačelnica Podgorice, Olivera Injac.
“Uvjerena sam da je ovaj festival imao veliki efekat na razvoj kulture u Glavnom gradu. Drago mi je što je veliko interesovanje kod publike i što ovakvi događaji upotpunjuju književnu i kulturnu ponudu u našem gradu. Mjesec decembar je pun događaja, a ovaj sinoćni koncert je nekako upotpunio tu ponudu u gradu,” kazala je Injac.
Senzacionalni koncert Rada Šerbedžije bio je tek uvertira za bogat program festivala Booka 2023. koji će se održavati sve do 30. decembra.
“U kontinuitetu ovaj festival ima regionalni značaj i mjesto je okupljanja onih koji zaista poštuju kulturu i kroz književna ostvarenja afirmišu svoja interesovanja. Drago mi je da će dosta istaknutih književnika i dosta knjiga biti promovisano u okviru festivala. Vjerujem da je to dobar put i način da se Podgorica još bolje mapira na kulturnoj mapi regiona i Evrope,” saopštila je gradonačelnica.
Kontinuiranu podršku izdavačkoj kući Nova knjiga u ovoj misiji pruža i Ambasada Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori i to ne samo kroz festival Booka, već i dobro poznati Međunarodni sajam knjige u Podgorici.
“Na ovom festivalu zaista možemo vidjeti recentnu produkciju ne samo iz Crne Gore, već i regiona. Knjiga, naročito u ovom vremenu savremene tehnologije i savremenih načina života, zahvaljujući ovakvim festivalima i dalje može doći do publike, Zaista jedan opravdan, apsolutno kvalitetan festival i mogu izraziti samo riječi podrške,” kazao je ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimir Jukić.
Program festivala se nastavlja već večeras, promocijom knjige poezije Ilije Lakušića “Dva Petra” u knjižari Kosmos u Master kvartu sa početkom u 20 časova.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …