Šaranović: Sudbina Brđanina u rukama Odbora

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin može biti razriješen s te funkcije smo ako skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu odbije jedan od njegovih izvještaja o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To je juče “Vijestima” kazao ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate), poručujući da će predložiti Vladi smjenu Brđanina ukoliko se Odbor odredi negativno prema radu novog-starog šefa policije, odnosno odbije njegov izvještaj.

Navodeći da je “sudbina” Brđanina sada u rukama Odbora, Šaranović podsjeća da, po Zakonu o unutrašnjim poslovima (član 16 stav 3), ministar može pokrenuti proceduru razrješenja direktora UP samo ako Odbor ne prihvati poseban Izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šef policije podnosi Odboru takav izvještaj dvaput godišnje, a najkasnije 1. juna i 1. decembra.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Odboru su dva Brđaninova izvještaja dostavljena u maju i novembru prošle godine, ali se to skupštinsko radno tijelo nije izjašnjavalo o njima.

Prema Poslovniku Skupštine, Odbor vrši parlamentarnu kontrolu rada policije.

“Vijesti” od predsjednika Odbora Miodraga Lakovića (Pokret Evropa sad) očekuju odgovore na pitanja hoće li, i ako hoće – za kad, zakazati sjednicu na kojoj će se razmatrati izvještaji Brđanina.

Upravni sud u četvrtak je poništio odluku Vlade Dritana Abazovića od 3. avgusta o razrješenju Brđanina, nakon čega je on formalno-pravno ponovo na čelu policije. Presuda je donijeta u sporu pune jurisdikcije, što znači da predmet neće biti vraćen Vladi na ponovno odlučivanje.

Taj sud je početkom jula takođe poništio Vladinu odluku o razrješenju Brđanina iz marta, ocjenjujući da je šef policije smijenjen mimo propisa, jer su morala biti ispunjena barem dva zakonska preduslova – da Odbor ne prihvati njegov izvještaj ili da je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora, za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu.

Vladi je naređeno da postupak vrati na ponovno odlučivanje, i ona je ponovo razriješila Brđanina u avgustu.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u obrazloženju predloga za razrješenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Brđanin je za direktora UP izabran u avgustu 2021. Nakon što je prvi put razriješen, Vlada je za vršioca dužnosti šefa policije imenovala Nikolu Terzića.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …