MUJOVIĆ: Moj favorit je HE “Kruševo”

“Zalažem se za održivu energetsku tranziciju, to je naš strateški cilj, ali i obaveza prema novim generacijama, istakao je prof.dr Mujović na početku panela održanog u Evropskoj kući, a povodom projekta Pokrenimo zelenu energiju i dodao da “Iako imamo ogroman solarni, vjetro i hidro potencijal, prepoznajemo i izazove sa kojima se suočavamo, a koji se ticu stihijskog pristupa i nedostatka analiza pri davanje UT uslova za gradnju novih kapaciteta. Takođe, moramo podići svijest o važnosti energetske efikasnosti i ustedi energije i u skladu s tim promijeniti neke lose navike. Sve ovo ima samo jedan cilj – stvoriti odrzivu buducnost u energetskom smislu. Svi smo odgovorni i pozvani da se pridružimo ovom važnom procesu, dekarbonizacije i zelene tranzicije. Ovdje nema prostora za politikanstvo i političku malicioznost. Reforme su neophodne i moramo ih sprovesti. Želimo Evropu, a to znači da smo spremni da prihvatimo evropske vrijednosti i smjernice.”
“Najvažnije je promijeniti odnos koji i društvo i država imaju prema električnoj energiji. Strategije razvoja koje podrazumijevaju izgradnju novih izvora energije i prateće prenosne mreže moraju isključivati tretiranje električne energije kao socijalne kategorije” poruka je koju je poslao resorni ministar.
Ministar Mujović je istakao da Crna Gora ima ogroman potencijal za potpuno preusmjerenje na čistu energiju, uz vjetreoelektrane i solarnu energiju.
“Za to treba stvoriti strategije i planove koji bi bili okvir za duži vremenski period. Tu nema prostora za populizam I politikanstvo jer pred nama nije lak put”.
Crna Gora će se u jednom trenutku morati odreći svog najvažnijeg energetskog objekta- Termoelektrane Pljevlja. To su obaveze na našem putu ka članstvu u Evropskoj uniji i ispunjenju njene misije da do 2050. godine bude ekonomija sa nultom emisijom gasova staklene bašte.“Nama bi značajno olakšanje i rješenje problema bila izgradnja jednog stabilnog energetskog izvora odnosno jedne hidroelektrane. Moj favorit je hidroelektrana Kruševo, prije svega zbog svoje isplativosti, velike snage i dobrog odnosa snage i energije. Po tim aspektima bolja je od projekta Komarnica. Tu su još i hidrocentrale na Ćehotini.” kazao je Mujović.
“Pitanje integracije obnovljivih izvora energije u energetski sistem Crne Gore nije izbor nego obaveza, a za ispunjavanje te obaveze potreban je plan i potrebna je strategija. Sve ono što Crnoj Gori sada nedostaje.”
Energetska tranzicija, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su teme koje su ispit naše zrelosti i svijesti da će života biti i posle nas, kategoričan je ministar Mujović.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …