Varnice u Vladi oko kontrole bezbjednosnog sektora: PES traži smjenu Terzića, Šukovića i Milića

Između Pokreta Evropa sad i Demokrata tinja sukob oko izbora čelnika u Upravi policije, koji je dodatno produbljen jučerašnjim iznenadnim zahtjevom ministra pravde Andreja Milovića (PES) da se na sjednici Vlade interno raspravlja o stanju u bezjednosnom sektoru, tvrde izvori Vijesti.

Prema tim informacijama, Milović je pitanje stavljanja te vanredne tačke na dnevni red pokrenuo bez konsultacija i znanja ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate), u čijoj je primarnoj nadležnosti to pitanje.

Izvor Vijesti tvrdi da je ministar pravde, od partijskog kolege i premijera Milojka Spajića dobio odriješne ruke da u ime PES-a dogovara, ali i traži hitne smjene u vrhu bezbjednosnog sektora.

“Milović je na sjednici Vlade imperativno tražio da sa funkcija hitno odu v.d. direktor Uprave policije Nikola Terzić, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić”, rekao je sagovornik Vijesti.

Zbog prvih disonantnih tonova u novoj vlasti sinoć je organizovan neformalni sastanak u Vladi između predstavnika Demokrata i PES-a, ali se najprije navodno nije mnogo odmaklo od početnih pozicija i obostranih zahtjeva. Kasnije su načelno dogovorili da ispoštuju odluku Upravnog suda i da Brđanina bar privremeno vrate na čelo policije.

Izvor lista pojasnio je da je Milović problematizovao ulogu trojke kojoj želi da vidi leđa – Terzić, prema njegovim riječima, poslije 30 dana nove Vlade ne može više ostati na funkciji jer je “čovjek URA”, Šukoviću zamjera navodno učestvovanje u kreianju afere Do Kvon, dok je Milić bio nijemi saučesnik u svemu što je “Abazovićev kabinet napravio PES-u” tokom vladavine…

Milović je, prema nezvaničnim infomacijama, saopštio da Šuković duži vremenski period nije u dobrim profesionalnim odnosima sa glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem. Vijesti nemaju potvrdu tih informacija, uprkos zvanično poslatim pitanjima.

Prema članu 26 Zakona o specijalnom tužilaštvu rukovodioca SPO postavlja direktor Uprave policije, ali uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca. To znači da bez saglasnosti Novovića smjena Šukovića, koji zagovara PES, neće biti moguća.

Bečić burno reagovao
Vijestima je rečeno da je potpredsjednik Vlade za bezbjednost Aleksa Bečić na jučerašnjoj sjednici burno reagovao na Milovićeve zahtjeve, rekavši da neće dozvoliti da im bilo ko diktira ključne pozicije u Upravi policije. Obrazložio je da je koalicionim sporazumom o formiranju vlasti dogovoreno da Demokratama pripadne rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova, u čijem je sastavu i ta institucija.

Demokrate su, tvrdi izvor, negodovale zbog pitanja smjene Šukovića, navodeći da to ne dolazi u obzir, apostrofirajući šta je sve taj policijski sektor uradio pod vođstvom Šukovića u posljednjih godinu i po.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …