CBCG za pola godine samo iz Glavnog grada preuzela troje zaposlenih

Centralna banka Crne Gore (CBCG) od marta do septembra ove godine preuzela je tri zaposlena iz Glavnog grada, među kojima i Anu Boljević, ćerku direktora te vrhovne monetarne institucije Radoice Luburića.

Iz CBCG tvrde da su zaposleni preuzeti u skladu sa propisima, da se radi o prefesionalcima, kao i da nije bilo sukoba interesa tokom preuzimanja ćerke direktora, jer on nije nadležan za poslove u vezi sa ljudskim resursima.

Ne odgovaraju, međutim, zbog čega za sistematizovana radna mjesta ne raspisuju konkurse u skladu sa zakonima o radu i Centralnoj banci, već zaposlene preuzimaju iz drugih državnih i opštinskih organa, bez prilike da na javnom konkursu imaju konkurenciju.

Ne odgovaraju ni koliko su ukupno zaposlenih preuzeli u prethodne tri godine iz državnih ili lokalnih institucija, organa, ustanova…

“Vijesti” su i ranije izvještavale da CBCG godinama važi za instituciju u kojoj su zaposlena djeca i najbliži rođaci bivših i aktuelnih državnih zvaničnika iz politike i pravosuđa, ali drugih uticajnih ljudi iz svijeta biznisa.

Iz CBCG kažu da su sa Službom Skupštine glavnog grada 19. jula zaključili Sporazum o preuzimanju zaposlenog na rad, uz saglasnost Boljević, magistra pravnih nauka sa preko četiri godine radnog iskustva na poslovima upravljanja ljudskim resursima.

“Imenovana je raspoređena na sistematizovano i upražnjeno radno mjesto – samostalni savjetnik u Odjeljenju za razvoj zaposlenih u Direkciji za ljudske resurse, sa uslovima radnog mjesta u pogledu obrazovanja i radnog iskustva: visoko obrazovanje iz oblasti društvenih nauka, nivo najmanje VI, dvije godine radnog iskustva, što je najniže zvanje u navedenoj organizacionoj jedinici”, navode iz CBCG, na čijem je čelu guverner Radoje Žugić.

Na pitanje o eventualnom sukobu interesa, s obzirom na činjenicu da joj je otac visoki čelnik CBCG, odgovaraju da su je za to mjesto preporučile “izuzetne reference”.

“Ana Boljević posjeduje izuzetne reference za navedeno radno mjesto – odgovarajuće visoko obrazovanje, stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (stepen specijaliste, pravne nauke, sa srednjom ocjenom 9,83, kao i stepen magistra, pravne nauke, sa srednjom ocjenom 9,37). Mr Ana Boljević posjeduje i višegodišnje radno iskustvo u oblasti upravljanja ljudskim resursima u značajnim državnim institucijama (Glavni grad Podgorica i Ministarstvo unutrašnjih poslova), kao i visoko respektabilne preporuke i ocjene o njenom radu od strane prethodnih poslodavaca. Saglasno propisima i unutrašnjim opštim aktima Centralne banke Crne Gore, izvršni direktor nema nadležnosti u oblasti upravljanja ljudskim resursima, te shodno tome, nije bilo konflikta interesa prilikom preuzimanja imenovane, bez obzira na njihovo srodstvo”, objašnjavaju iz CBCG.

Naglašavaju i da je na kraju oktobra u Centralnoj banci bilo 392 zaposlenih, a da su sistematizovana ukupno 472 radna mjesta.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …