Garčević: Veliko je pitanje kako će se proces proširenja nastaviti

Pobjeda Gerta Vildersa, holandskog desničara na izborima u toj zemlji, nije dobra vijest za Balkan i proširenje generalno, jer je Holandija i ranije bila rigidna po tom pitanju. Dakle, od lošeg idemo ka gorem. Tako stvari vidi Vesko Garčević, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu.

Evroskeptični i antiislamski desničarski radikal Gert Vilders šokantni je pobjednik parlamentarnih izbora u Holandiji. Ovaj rezultat bi, prema ocjeni analitičara, mogao da uzdrma holandsku, ali i evropsku politiku.

Vildersova pobjeda dolazi nakon izbora Đorđe Meloni na čelo Italije, dobrih izbornih rezultata partije Marin le Pen u Francuskoj, dok je u Njemačkoj krajnja desnica – partija ,,Alternativa za Njemačku“, druga po popularnosti.

Na taj način pobjeda holandskog desničara proširila je društvo desničarskih lidera Evrope. U trenutku kada EU pretenduje na proširenje, a za tim vape i zemlje kandidati, sve je teže nositi se sa jačanjem desnice.

– Od lošeg idemo ka gorem – ocjenjuje Garčević.

On smatra da, u uslovima kakvi su trenutno u Evropi, ne bi trebala da nas iznenadi ni pobjeda Marin Le Pen u Francuskoj.

– To bi bio tek najveći zemljotres koji bi mogao da pogodi Evropu, odnosno Evropsku uniju. To je možda nešto što je bilo nezamislivo, ali sada mi je potpuno realno – kaže Garčević u razgovoru za Pobjedu.

Upitan o uzroku, Garčević kaže da leži u tome što su glasači nezadovoljni klasičnim partijama.

– Te klasične takozvane partije desnice i ljevice nijesu našle rješenje za nove razočarane glasače. Ti glasači žele da vide, ako ništa drugo, nova lica, ako ne nove politike. Na primjer, desnica, odnosno klasične tradicionalne demohrišćanske stranke, su počele da idu toliko u desno da bi zadržale svoje glasače, ali ni to nije dovoljno jer im glasači ne vjeruju da je to iskreno – ističe Garčević.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …