Viele Euro Geldscheine

Novac iz EU fondova za energetsku krizu biće iskorišćen

Sredstva koja je Crna Gora dobila od Evropske komisije u sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, a koja nijesu bila planirana budžetom za 2023, pa ih nije bilo moguće trošiti, biće iskorištena, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

Kako navode, Ministarstvo energetike i rudarstva je u komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, kako bi se definisali novi rokovi za trošenje opredijeljenih sredstava.

“Sprovedene su značajne pripremne aktivnosti kako bi što spremnije dočekali implementaciju navedenih programa u 2024. godini. Vjerujemo da ćemo nakon usaglašavanja novog vremenskog plana sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori za veoma kratko vrijeme krenuti u konkretnu implementaciju“, saopštili su za Portal iz resornog ministarstva.

Budžet od 13 miliona eura je opredijeljen za implementaciju mjere koja se odnosi na unapređenje energetske efikasnosti, a okviru koje je planirana realizacija 3 programa namijenjena: građanima/pravnim licima, sektoru turizma i industriji.

Prednost je data ovim projektima upravo iz razloga što je energetska efikasnost prepoznata kao ekonomičan i brz način za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom i za smanjenje emisija gasova staklene bašte odgovornih za klimatske promjene.

“Za program unapređenja energetske efikasnosti namijenjen građanima/pravnim licima planiran je budžet od oko 8 miliona eura. U okviru ovog programa krajnjim korisnicima će biti pružena podrška u vidu subvencija, na implementaciji mjera energetske efikasnosti u svojim objektima, po uzoru na programe koje je u prethodnom periodu sprovodilo resorno ministarstvo (Energetski efikasan dom, Energy Wood i sl.). Plan je da realizaciju ovog projekta koordinira Ministarstvo energetike i rudarstva, a da implementaciono tijelo bude Eko fond. Uz podršku UNDP-ja pripremljen je koncept programa zajedno sa modelom finansiranja, a planirano je da se kapaciteti Eko fonda dodatno ojačaju za sprovođenje ove vrste programa“, kazali su nam iz ovog vladinog resora.

Program unapređenja energetske efikasnosti u turizmu imaće budžet od oko 3,5 miliona eura.

“Program ima za cilj da pruži podršku turističkim preduzećima (hoteli) da primijene efikasna rešenja i tehnologije u cilju racionalizacije potrošnje energije i smanjenja operativnih troškova. A program unapređenja energetske efikasnosti u industriji biće sa budžetom oko 1,5 milion eura. Program ima za cilj uspostavljanje mehanizma finansijske podrške za uvođenje inovativnih rješenja i tehnologija koje će dovesti do poboljšanja energetske efikasnosti privrednih subjekata u prerađivačkoj industriji, modernizacije proizvodnih procesa, unapređenja inovativnih kapaciteta i smanjenja potrošnje energije“, naveli su iz resora energetike i rudarstva.

Osim za unapređenje energetske efikasnosti, direktna budžetska podrška Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize je predviđena i kroz mjere pomoći penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom usljed rasta cijene električne energije i energenata (8,5 miliona), rekonstukciju, odnosno adaptaciju rezervoara u Baru u svojini države sa namjenom skladištenja obaveznih rezervi naftnih derivata.

Tu je i nabavka obaveznih rezervi (7,5 miliona eura) i izdatak uslovljen obavezom dvogodišnjeg održavanja softverskih sistema koji omogućavaju implementaciju tržišta “dan-unaprijed” u Crnoj Gori, ai i za nabavku Market Management Systema (MMS) koji bi omogućio razmjenu podataka operaterima distributivnog sistema – (jedan milion eura).

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …