WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Stejt dipartment: Izbor Resulbegovića pozitivan korak

Izbor sedmog sudije Ustavnog suda bio je pozitivan prvi korak na putu Crne Gore ka ubrzanju reformi za pristupanje EU, kazali su “Vijestima” iz Stejt dipartmenta.

“Pozivamo na nastavak fokusa i pažnje prema ovom ključnom cilju”, rekao je neimenovani portparol Stejt dipartmenta, odgovarajući na pitanja “Vijesti” o tome da li smatraju da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda dobar korak u sprovođenju potrebnih reformi i očekuju li da do kraja godine budu izabrani vrhovni državni tužulac i članovi Sudskog savjeta.

Skupština je prošle srijede za sedmog sudiju Ustavnog suda izabrala Faruka Resulbegovića. Time je kompletiran sastav te institucija, a sada je potrebno da parlament obavi preostala imenovanja u pravosuđu – da izabere troje članova Sudskog savjeta koji treba da izaberu predsjednika Vrhovnog suda, te vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Portparol Stejt dipartmena je kazao da je Crna Gora saveznik, partner i prijatelj Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u.

“Očekujemo od novoformirane Vlade da brzo napreduje ka svojim zacrtanim ciljevima pristupanja EU i da čvrsto ispuni svoje obaveze kao aktivan i snažan saveznik NATO-a”, poručio je.

Iz Stejt dipartmenta nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa stavljanjem biznismena Miodraga Davidovića i Branislava Mićunovića na crnu listu.

“Vijesti” su pitale da li Davidović i Mićunović imaju imovinu u SAD i koju. Stejt dipartment je za odgovore uputio na Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD. Ni OFAC nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

OFAC je 16. novembra na listu sankcionisanih sa zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodao deset osoba i kompanija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima su Davidović i Mićunović.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …