Mujović sa Marsell o budućnosti Željezare i interesovanju italijanskih kompanija

„ Tradicionalno dobri istorijiski i prijateljski odnosi dvije države,najbolja su baza za dalje jačanje i konkretizovanje saradnje, naročito u oblasti energetike i rudarstva“, zajednički je zaključak nakon susreta ministra energetike i rudarstva prof.dr Saše Mujovića i Nj. E. Andreiane Marselle, ambasadorke Republike Italije u Crnoj Gori.
Uspješna realizacija projekta povezivanja elektroenergetskih sistema dvije države podmorskim kablom i značaj koji nastavak razvoja ovog projekta ima za Crnu Goru,jedna je od tema koje su bile u fokusu razgovora resornog ministra i rezidentne ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

Ministar Mujović posebno je naglasio značaj projekta za energetski sistem naše države i iskoristio priliku da informiše ambasadorku da je izgradnja druge žile podmorskog kabla stavljena na sami vrh liste prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori i da će radno tijelo za praćenje realizacije projekta imati zadatak da ubrza dinamiku pripremnih aktivnosti i redovno ažurira status realizacije projekta.

Zelena tranzicija i nove tehnologije u industrijskoj proizvodnji takođe su bili predmet razgovora i u tom smislu dogovorene su zajedničke aktivnosti ambasade Italije i institucija Crne Gore na snažnijem promovisanju potencijala i kapaciteta Crne Gore, kako bi italijanska privredna zajednica imala prilike da pronađe model za saradnju i povećanje direktnih investicija. U tom dijelu posebno je bilo riječi o Željezari Nikšić, o ranijem interesovanju italijanskih kompanija za ovo preduzeće i mogućnostima pokretanja proizvodnje „zelenog čelika“.
„Crnu Goru očekuje ozbiljan posao i puno aktivnosti u ovoj oblasti, značajna su nam iskustva koja Italija kao članica EU ima , a potrebni su nam kredibilni partneri u procesima pred nama“ istakao je ministar energetike i rudarstva prof.dr Mujović.
Ambasadorka Republike Italije je izrazila zadovoljstvo odlučnošću nove Vlade Crne Gore, kao i novoformiranog ministarstva energetike i rudarstva da projekte iz ovih oblasti stavi visoko na agendi svog rada. Kako je naglasila svoj angažman u periodu koji slijedi iskoristiće da snažnije poveže kompanije i privredne zajednice dvije države i na taj način omogući bolju i direktniju komunikaciju i unaprijedi saradnju.

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …