Vode na veresiju popijeno za četiri miliona

Dugovanja Vodovoda na 18. oktobar iznosila su oko 5.700.000 eura, saopšteno je iz preduzeća kojim u v.d. mandatu direktora rukovodi Aleksandar Nišavić. Iz preduzeća navode da se dugovanja u najvećem dijelu odnose na obaveze prema dobavljačima, obaveze po osnovu poreza i obaveze po osnovu utrošene električne energije.

– Potraživanja preduzeća na 18. oktobar za isporučenu vodu (bez usluga) iznosila su oko četiri miliona. Kada su u pitanju potraživanja pravnih lica ona su bila 609.676 eura, dok od fizičkih lica potražujemo 3.368.564 eura. Napominjemo da ćemo pojačati napore u cilju redovnije naplate potraživanja, sa raspoloživim sredstvima – navode iz Vodovoda.

Iz Vodovoda navode da su gubici na vodovodnoj mreži od januara do oktobra iznosili 53 odsto.

–U narednom periodu planiramo brojne akcije u okviru kojih će biti sankcionisani nelegalni potrošači i samim tim smanjeni gubici na mreži – poručuju iz Vodovoda.

Početak gradnje kolektora u prvom kvartalu naredne godine

Optimalna procjena za početak gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je prvi kvartal naredne godine, navode iz Vodovoda.

– Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je jedno od najvažnijih i prioritetnih pitanja za Glavni grad i sve građane Podgorice. U prethodnom periodu značajno je ubrzan postupak revizije i koordinacije što je i rezultiralo pripremom kompleksnog idejnog projekta te se prešlo u završni dio faze projektovanja. Do kraja ove godine očekuje se finalizacija glavnog projekta i sprovođenje pratećih postupaka koji uključuju i pripremu konačnog nacrta elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, a time i javnu raspravu, dok je prvi kvartal 2024 godine optimalna procjena za početak izvođenja radova. Nova gradska uprava će se sa dužnom pažnjom odnositi prema pitanju gradnje kolektora – navode iz Vodovoda.

Iz preduzeća ukazuju da su razgovarali i sa mještanima Botuna.

– Razgovorali smo sa mještanima Botuna i do određenja konačne lokacije, spremni smo da čujemo sve građane i dođemo do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve i koje će biti u opštem interesu – poručuju iz Vodovoda.

Od početka godine, kako navode iz preduzeća, kontrolisali su i nelegalne priključke na vodovodnoj mreži.

– Od početka godine, zaključno sa 23. novembrom, podnijeto je 28 krivičnih prijava zbog nelegalnog priključenja na vodovodnu mrežu, od čega je za 16 krivičnih prijava utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela-krađa. Neracionalnu potrošnju je neophodno zaustaviti, stoga će kontrola terena biti znatno pojačana u reonima gdje postoje dugovanja potrošača, nepoštovanje zaključenih ugovora o dinamici duga između društva i fizičkih lica, kontrola isključenih potrošača sa gradske vodovodne mreže usled dugovanja, a sve kroz akciju, o kojoj ćemo blagovremeno upoznati javnost. Takođe, u okviru ove akcije imaćemo asistenciju Komunalne policije u reonima gdje službe sa terene procijene da je potrebno – kažu iz preduzeća.

Iz Vodovoda navode da u toku sistematizacija radnih mjesta.

– U narednom periodu ćemo preispitati kadrovsku strukturu i voditi računa o povećanju efikasnosti. Napominjemo da je 30. juna ukupan broj zaposlenih bio 569, a na 23. novembar je 563 – poručili su iz Vodovoda.

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …