LAKUŠIĆ: Da li neko ruši projekat koji je promijenio Crnu Goru?

“Veoma sam iznenađen i začuđen da će se graditi novi cjevovod Trebinje – Herceg Novi za cijelu Boku. Regionalni vodovod je revolucionarni projekat koji je donio značajne promjene u Crnoj Gori i omogućio crnogorskom primorju da više ne pati od nestašice vode”, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Spajanjem Opštine Herceg Novi, nakon 46 godina od početka gradnje, završena je izgradnja Prve faze regionalnog sistema vodosnabdijevanja kapaciteta 1100 l/s . Imajući u vidu da postojeći kapaciteti, zbog naglog razvoja turizma i priliva stanovnika, ne mogu u budućnosti obezbjeđivati neophodnu količinu vode opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi, Regionalni vodovod kao odgovoran društveni subjekat je pristupio realizaciji Druge faze izgradnje ovog sistema. Ova faza, između ostalog, podrazumijeva izgradnju 16 km cjevovoda od Jaza do Tivta koji treba da poveća kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za navedene gradove sa postojećih 330 l/s na 750 l/s.

U ovom trenutku Regionalni vodovod iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) radi novi cjevovod od Jaza – Budva do Tivtu za potrebe Herceg Novog, Tivta i Kotora čija izgradnja će koštati 9 miliona evra. Čitajući ovaj tekst izgleda da Herceg Novi smatra da je ovo nepotrebna investicija za čiju izgradnju je garanciju dala Vlada Crne Gore.

Crna Gora je uložila 150 miliona eura za izgradnju Regionalnog vodovoada, a danas Herceg Novi sa lobijama iz entiteta u Bosni i Hercegovini ruši ovaj projekat. Nacionalni interes i dugoročne posledice za Crnu Goru treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o investiciji koju zagovara Herceg Novi.

“Moja kritika je razumljiva, jer se radi o kontroverznom projektu koji može izazvati različite stavove i reperkusije po Crnu Goru. Međutim, važno je da sve faktore treba uzetu u obzir prije donošenju odluka o takvim investicijama. Važno je da se sprovede transparentan proces odlučivanja i da se obavljaju potrebne studije o ekonomskoj isplativosti i društvenom uticaju projekta koji zagovara Heceg Novi. Ovakav projekat može ugroziti nacionalni interes Crne Gore”, naveo je Lakušić.

Izražavam svoju zabrinutost zbog mogućih reperkusija po Crnu Goru i Regionalni vodovod i potrebu za transparentnim procesom odlučivanja i sprovođenja studija o ekonomskoj isplativosti i društvenom uticaju projekta koji zagovara Herceg Novi. Važno je da se sve strane uključe u raspravu i da se uzmu u obzir nacionalni interes i dugoročne posledice ovakvih projekata po našu državu. Ovo su važna pitanja koja zahtevaju pažljivo razmatranje i otvorenu diskusiju.

Prije implementacije Regionalnog vodovoda, crnogorsko primorje se suočavalo s velikim izazovima u vezi s vodosnabdijevanjem. Turistička destinacija koja privlači veliki broj posjetilaca nije mogla ispuniti sve njihove potrebe za vodom, posebno u vrućim ljetnim mjesecima. Ova situacija je negativno uticala na ugostiteljske objekte, hotelijerstvo, turizam i cijelu lokalnu privredu.

Međutim, izgradnjom Regionalnog vodovoda, ovi problemi su ostali u prošlosti. Projekt je omogućio adekvatno snabdijevanje vodom duž crnogorskog primorja, uključujući popularne turističke destinacije kao što su Budva, Kotor, Herceg Novi i mnoge druge.

Regionalni vodovod je revolucionarni projekat koji je donio značajne promjene u Crnoj Gori i omogućio crnogorskom primorju da više ne pati od nestašice vode.

“Sve ukupno, Regionalni vodovod je projekat koji je promijenio Crnu Goru na mnogo načina. Ovo je bila ključna inicijativa koja je omogućila bolje vodosnabdijevanje, poboljšane socijalne uslove i ekonomski razvoj zemlje. Ovaj projekat predstavlja sjajan primjer ulaganja u infrastrukturu koja može imati dugoročne pozitivne efekte na razvoj jedne države”, zaključio je Lakušić.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …