Saudijska Arabija domaćin EXPO 2030. uz podršku Crne Gore

Rijad u Saudijskoj Arabiji biće domaćin svjetskog sajma EXPO 2030, pokazali su rezultati glasanja 182 člana Međunarodnog biroa za izložbe.

Južnokorejski Busan i italijanski Rim takođe su bili u trci za domaćine svjetskog sajma, petogodišnjeg događaja koji privlači milione posjetilaca i milijarde dolara ulaganja.

U prvom krugu glasanja za Saudijsku Arabiju je glasalo 119 država, Južnu Koreju 29, a Italiju 17 država. Prilikom glasanja nije bilo uzdržanih džava članica.

Crna Gora je, prema nezvaničnim saznanjima portala Dana iz Vlade, kao što je i najavio bivši premijer Dritan Abazović, a prećutno prihvatila i Vlada Milojka Spajića, glasala za Rijad.

Čak 21 Nevladina organizacija je tražila da, zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, Crna Gora glasa za neku drtugu državu, a predsjednik države Jakov Milatović je bio konkretniji i očekivao da Spajićeva Vlada glasa za Rim i Italiju.

Pozivam Vladu Crne Gore da ispravi odluku prethodne Vlade, na način na koji je to najavljivano, i podrži kandidaturu Rima za domaćina izložbe Expo2030 – napisao je Milatović na mreži Iks (X).

On je, izrazivši poštovanje prema ostalim kandidatima, kazao da je to prilika da Crna Gora i djelima pokaže svoju evropsku orjentaciju.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …