Gorčević: Uspjeh IPA II programa pokazatelj zajedničke posvećenosti Srbije i Crne Gore integraciji u EU

Podgorica, (Media Biro) Ministarstvo evropskih poslova danas je u Podgorici organizovalo Finalnu konferenciju IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Na konferenciji su predstavljeni rezultati prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore, a korisnici projekata iz obje države govorili su o svojim iskustvima u sprovođenju projekata.
IPA II Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 realizovao se na teritoriji 14 opština u Crnoj Gori – Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak, kao i na teritoriji Raškog, Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Srbiji, a svi projekti su bili usmjereni unapređenju kvaliteta života građana koji žive u ovim programskim područjima.
Ministarka evropskih poslova Crne Gore, Maida Gorčević podsjetila je da prekogranična saradnja sa Republikom Srbijom traje od 2008. godine, od kada su kroz šest javnih poziva za dostavljanje predloga projekata ugovorena 62 projekat ukupne vrijednosti od preko 15 miliona eura.
“Tokom programskog okvira IPA II koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. ugovoreno je 28 projekata čija ukupna vrijednost iznosi preko 7,7 miliona eura. Uspjeh ovoga i ostalih projekata prekogranične međuregionalne saradnje u kojima učestvuju Republika Srbija i Crna Gora, ali i korištenje ukupnih evrospkih fondova pokazatelj su zajedničke posvećenosti integraciji u Evropsku uniju uz poseban fokus na ekonomsku integraciju i potrebe građana, odnosno njihov životni standard,” saopštila je ministarka Gorčević.
Nacionalna IPA koordinatorka za Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, Prof. dr Tanja Miščević zahvalila na prilici da se obrati na ovoj finalnoj konferenciji, poželjela je Gorčević ka novoizabranoj ministarki evropksih poslova puno sreće u radu i istakla da na saradnju sa Srbijom sigurno može računati.
“Čeka nas potpisivanje novog finasijskog sporazuma i rad na promociji novih poziva za projekte iz programa IPA III 2023. – 2027. Sa 8,4 miliona eura ćemo probati da pomognemo svim onima koji treba da predstave svoje programe. Ovo je dokaz jako ozbiljne, jako dobre saradnje između Srbije i Crne Gore, koja kroz ovakve projekte treba samo da napreduje. Želim nam svima napredak u procesu evropskih integracija naših društava,” poručila je Miščević.
Miščević se dodatno zahvalila kolegama iz EU, delegaciji u Podgorici i Beogradu, ali i državama članicama koje izdvajaju sredstva koja će imati krajnjeg korisnika u običnom građaninu pograničnih regiona Srbije i Crne Gore.
Prisutnima se obratila i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Oana Cristina Popa, te detaljnije objasnila šta prekogranične partnere može očekivati u novom IPA III programu za period 2023 – 2027.
“Novi prekogranični program nastavlja da njeguje saradnju u oblasti kulturne baštine, zdravstvenih i socijalnih usluga i mogućnosti zapošljavanja. Ova saradnja osigurava da su obje države bolje pripremljene za zaštitu zdravlja i dobrobiti svih građana. Novi program prekogranične saradnje nastaviće da promoviše otvaranje novih radnih mjesta, preduzetništvo i razvoj vještina. Uklanjanjem barijera za mobilnost radne snage, ove inicijative će podstaći sarandnu između preduzeća i ekonomsku otpornost u regionu, a time i jačanje ukupnih ekonomskih veza između država-susjeda, što je ključno za ideju ekonomske integracije EU,” saopštila je Nj.E. Oana Cristina Popa.
Na današnjoj konferenciji održana je prezentacija ostvarenih rezultata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 i prezentacija IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2021-2027 (IPA III).

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …