Stojanović sam u ćeliji, Veljović iz KCCG vraćen u Spuž

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, prošle nedjelje sproveden je u spuški zatvor, a prema saznanjima “Dana”, u pritvorskoj ćeliji boravi sam. Njegov nekadašnji kolega i vema blizak prijatelj, takođe bivši direktor policije Veselin Veljović, koji se tereti za isto krivično djelo, juče je s bolničkog liječenja u Kliničkom centru Crne Gore vraćen u Istražni zatvor u Spužu. On, kako saznajemo, zatvorsku ćeliju dijeli s jednim cimerom.

Specijalno državno tužilaštvo obojicu bivših šefova crnogorske policije sumnjiči da su službeni položaj zloupotrijebili kako bi omogućili šverc cigareta.

Prvi je uhapšen Veselin Veljović, kojem su lisice na ruke stavljene sredinom jula. Nakon nekog vremena provedenog u spuškom zatvoru, on je iz zatvora sproveden u Klinički centar, gdje je zadržan na liječenju. Njegova odbrana nedavno je prigovorila da se prema Veljoviću postupa nehumano i necivilizacijski jer, kako tvrde, sve vrijeme provodi vezan lisicama za krevet, od čega je već zadobio vidljive povrede po rukama.

Zakonom je propisano da se u toku pritvora ne smiju vrijeđati ličnost i dostojanstvo pritvorenog lica, kao i da se prema pritvorenom licu mogu primjenjivati samo ona ograničenja koja su potrebna da se spriječi bjekstvo, podstrekavanje trećih lica da unište, sakriju, izmijene ili falsifikuju dokaze ili tragove krivičnog djela i neposredni ili posredni kontakti pritvorenog lica usmjereni na svjedoke, saučesnike i prikrivače – kazao je nedavno Veljovićev advokat Mihailo Volkov.

On tvrdi da su Veljovića u Kliničkom centru vezali lisicama za stolicu i krevet skoro 24 časa dnevno, bez ikakvog objašnjenja, izuzev da je to naredba koja je stigla iz UIKS-a.

– Veljović ima i povrede na rukama. O ovome postoje materijalni dokazi koje ćemo dostaviti uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, jer za to neko mora da odgovara – poručio je Volkov.

Za slobodu nekretnine i keš, ukupno 928.000 eura

Veljovićeva odbrana nedavno je sudu dostavila predlog za jemstvo u iznosu od ukupno 928.000 eura kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode. U pitanju su uglavnom nekretnine čija vrijednost je procijenjena na 800.000 eura, dok je u kešu ponuđeno oko 128.000. Kako je saopšteno, u pitanju je imovina članova njegove porodice.

Krajem oktobra sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je ponuđeno jemstvo za Veljovića, kada je ponuđena imovina u Mojkovcu čija je vrijednost procijenjena na 585.000 eura. On je tada nudio dvije kuće i zemljište u rodnom Mojkovcu, na kojima je suvlasnik sa svojom braćom. Ponudio je i kuću u kojoj žive njegova braća, osmoro djece i majka.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …