evropasad

PES: URA u septembru odobrila povećanja cijene električne energije

Vlada Crne Gore ne utiče na cijenu električne energije. Dobro je poznato da su EPCG i operatori prenosnog i distributivnog sistema činioci od značaja za definisanje cijena. Procedura je vrlo jasna. Monopolisti, tj. CEDIS i CGES su pod kontrolom Regulatorne agencije za energetiku i zakonska obaveza pomenutih kompanija je da se obrate Regulatornoj agenciji koja im propisuje (odobrava) regulatorno dozvoljeni prihod, a na bazi zahtjeva kojeg kompanije podnose i obrazlažu.

Da podsjetimo, Regulatorno dozvoljeni prihod pokriva troškove poslovanja kompanije, troškove amortizacije i povrata kapitala. Kompanija CEDIS se obratila Regulatornoj agenciji još u septembru, dakle u onom mjesecu tokom kojeg je premijer bio predsjednik URA-e, da im se poveća iznos regulatorno dozvoljenog prihoda u odnosu na ono što su prethodno imali. Drugim riječima, u periodu vaše vladavine započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije. Apsolutno smo uvjereni u profesionalnost Regulatorne agencije i njihova ocjena je da zahtjev CEDIS-a ima utemeljenje. Agencija je omogućila CEDIS-u povećani regulatorni prihod za 2024. godinu, što bi kao implikaciju moglo imati povećanje cijena usluga CEDIS-a, odnosno uvećanu stavku za potrošnju električne od oko 5.6%.

Ovo je prijedlog Agencije. Ipak, CEDIS u finalnom odlučuje da li će iskoristiti ovu mogućnost ili ne. Drugim riječima, ne treba prejudicirati njihovu odluku.

Drugi važan subjekat je EPCG. Ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje kojim Vlada može djelovati i ograničiti proizvođača električne energije da formira cijenu svog proizvoda. Iako je država vlasnik EPCG nemamo pravo uticati na tržižno poslovanje bilo koje kompanije i ugrožavati njenu profitabilnost.

Ipak, cijeneći ekonomsku situaciju naših građana, a koja je u velikoj mjeri izazvana lošim djelovanjem tokom vaše vladavine, uradićemo sve da bilo kakav scenario u vezi potencijalnog poskupljenja stuje ne ugrozi građane. S tim u vezi, vjerujemo da će resorni ministar Mujović vrlo brzo organizovati sastanak sa predstavnicima EPCG oko definisanja cjenovnih paketa, koji će zaštititi sve one koji treba da budu zaštićeni, a opet stvoriti mogućnosti za nova ulaganja u elektroenergetski sistem i stvaranje novih vrijednosti.

Građani memaju razloga za brigu. Pokazaće se vrlo brzo da li je ova vlast odgovorna i da li domaćinski rukovodi povjerenim resursima.

Srećom po ovaj narod, “čudima” URA-e je došao kraj, ali nažalost njihova malicioznost, loša namjera i destruktivnost nemaju granica. Borba da vas osvijestimo i da vam ukažemo na opšte poznate stvari je unaprijed izgubljena.

Provjerite slična mjesta

Zašto uopšte slavimo 1.maj? 

Svi koji su prvo pomislili na roštilj-dobrodošli i pridružite se uspavanoj radničkoj gomili! Piše: Din …