MILOVIĆ: Neodgovorna kupovina željezare stvorila veliki problem

Problem sa kompanijom EPCG Željezara je nastao zato što je pri kupovini imovine željezare od strane Elektroprivrede (EPCG) izostala jasna i ozbiljna ekonomsko-finansijska analiza koja je trebalo da odgovori na brojna pitanja uključujući i održivost samog projekta, saopštio je Pobjedi poslanik Demokratske partije socijalista i profesor Ekonomskog fakulteta dr Nikola Milović.

Kompanija EPCG Željezara nekoliko mjeseci nakon osnivanja upala je u velike probleme, za sada je neodrživa, gomila gubitke, ima previše zaposlenih, bila je i u blokadi i mora da je finansira majka kompanija EPCG.

Stručna javnost je vrlo organičeno upoznata sa aktivnostima koje su prethodile kupovini željezare od strane EPCG-a. Kad to kažem, prvenstveno mislim na sve one korake koje je trebalo preduzeti prije same kupovine, uključujući i jasnu i ozbiljnu ekonomsko-finansijsku i pravnu analizu koja je trebalo da odgovori na brojna pitanja uključujući i održivost samog projekta. Nažalost takva vrsta analize je izostala i sada zbog takvog neodgovornog postupanja imamo realan problem – kazao je Milović našoj redakciji.

Kupovina
EPCG i turski Tosjali holding zaključili su 30. decembra prošle godine ugovor o kupovini imovine bivše željezare Tosčelik Nikšić po cijeni od 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima Vlade. Vlada Dritana Abazovića je u septembru prošle godine kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 miliona eura.

Vlada je prethodno dala saglasnost da EPCG prodaje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane dionice. Nakon toga EPCG je u februaru ove godine osnovala kćerku kompaniju EPCG Željezaru, koja se nekoliko mjeseci nakon formiranja nalazi u velikim finansijskim problemima.

Ministarstvo energetike i rudarstva i resorni ministar Saša Mujović od utorka nijesu odgovorili na pitanja Pobjede u vezi s trenutnom situacijom u ovoj nikšićkoj firmi i njenoj perspektivi. Mujović je početkom ove sedmice bio u posjeti EPCG Željezari kada je ocijenio da ,,situacija u EPCG Željezara nije ružičasta, da menadžment u posljednje vrijeme nije najbolje iskoristio svoju šansu, pa novac koji je uložila EPCG prilikom preuzimanja tog kolektiva nije iskorišćen kako treba“.

EPCG je prema njegovim riječima uložila gotovo četiri miliona eura, a vrlo malo je urađeno. Mujović je konstatovao i da je u kompniji zaposleno previše radnika.

Planom je bilo predviđeno 190 radnika, a ovdje ih je na platnom spisku 400. Protiv toga se moramo boriti, ali ova vlada je vrlo odgovorna i nećemo nikoga ostaviti na ulici, već ćemo praviti odgovarajuće socijalne programe i zadržati ljude koji će dobro donositi ovoj firmi – rekao je Mujović i istakao da je ključno pitanje kako pokrenuti čeličanu i kovačnicu. On je istako da je glavni zadatak da se pronađe strateški partner, što, kao kaže, nije lako.

Problem sa državnom pomoći
Profesor Milović navodi da je nakon početnog opravdanog zadovoljstva brojnih radnika ,,koji žele da rade i time doprinesu razvoju same kompanije“, uslijedilo niz

situacija koje su bile, kako kaže, očekivane i koje sa pravom izazivaju zabrinutost radnika za ličnu egzistenciju i dalju perspektivu.

Jaka država je bazirana na jakoj ekonomiji koja svoju snagu pokazuje kroz novu proizvodnju i razvoj novih proizvodnih kapaciteta. Međutim, želim da naglasim da takođe kao država moramo poštovati preuzete obaveze iz domena politike konkurencije čija je osnova vezana za pregovaračko poglavlje 8, posebno segment koji se tiče državne pomoći. Neriješena pitanja vezana za način finansiranja, otpočinjanje proizvodnje kao i probleme sa državnom pomoći mogu se negativno odraziti i na ekonomsko-finansijske parametre EPCG – rekao je Milović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …