Đeljošaj: Ubrzo prijedlog o osnivanju Kreditno-garantnog fonda

Ministarstvo ekonomskog razvoja će veoma brzo predložiti zakonsko rješenje prema Vladi Crne Gore u smislu osnivanja Kreditno-garantnog fonda (KGF), najavio je resorni ministar i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.

Kako je kazao, Kreditno-garantni fond, kao nezavisna i održiva institucija, obezbijediće olakšan i povećan pristup finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i fizička lica koja obavljaju komercijalnu djelatnost.

Kreditno-garantni fond, za ekonomski razvoj biće prekretnica koja će u narednom periodu da garantuje za veliki broj kredita u iznosu do 200 miliona eura što će doprinijeti otvaranju velikog broja radnih mjesta. Evropska banka za obnovu i razvoj će biti naš partner i zajedno sa njihovim konsultantima koje su nam obezbijedili u ovom projektu, ćemo doći do konačnog zakonskog rješenja – istakao je Đeljošaj.

Dodaje da je obaveza Vlade da u budžetu za 2024. godinu obezbijedi početni kapital Fonda u iznosu od 10 miliona eura.

Osim sektora malih i srednjih preduzeća koji je dominantan segment crnogorske privrede, sredstva će biti namijenjena i posebnim grupama kao što su: preduzeća u većinskom vlasništvu žena, poljoprivrednici, turistička preduzeća, IT kompanije, kompanije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije… Osovina ekonomskog razvoja je osnaživanje malih i srednjih preduzeća – zaključio je Đeljošaj.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …