Važno saopštenje Zorana Lakušića, predsjednika Odbora direktora Regionalnog vodovoda

Eksploatacija šljunka i pijeska ima dugoročne i štetne posljedice po vodni režim rijeke Morače. Uklanjanje velike količine pijeska i šljunka izvodila se bez obzira na prirodno funkcionisanje vodnog toka, što je uzrokovalo promjenu režima toka rijeke Morače. Ova promjena hidrološkog režima dovela je do dramatičnog smanjenja izdašnosti izvorišta “Bolje Sestre” i narušena je stabilnost obala rijeke Morače.
Pijesak i šljunak je nastao erozijom kamenja i stijena u procesu koji je trajao hiljadama godina. Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine smatra da je pijesak nakon vode drugi najbitniji resurs na Zemlji. Eksploatacija šljunka i pijeska koja se dešavala poslednjih 20 godina imala je negativne posljedice na ambijentalni identitet okoline, uključujući i donji tok rijeke Morače. Ovaj proces doveo je do promjene hidrološkog režima, erozije obala i gubitka prirodnih staništa. Hidrološki režim devastiran je do te mjere da su radovi doprinijeli dodatnom zagađenju vode u Morači i Skadarskom jezeru.
Mještani u naseljima Botun i Grbavci suočili su se s brojnim negativnim uticajima koji su rezultat prekomjerne dugogodišnja eksploatacija bez prekida, koja je mijenjala vodni režim rijeke. Time su se mijenjali površinski i podzemni tokovi koji utiču i na izdašnost izvora.
Jedan od problema koje su mještani iskusili je podrivanje zemljišta i erozija koju je prouzrokovala promjena hidrološkog režima rijeke. To je dovelo do oštećenja njihovih poljoprivrednih imanja i gubitka dijelova njiva.
Pored toga, mještani su takođe patili od buke i prašine koju su proizvodila postrojenja koja su vršila eksploataciju šljunka i pijeska. Ova buka i prašina negativno je uticala na kvalitet života mještana, dovodeći do zdravstvenih problema.
Nadalje, prekomjerna eksploatacija dovela je do presušivanja bunara koji su izvor pitke vode za mještane. Ovo predstavljati veliku poteškoću za lokalno stanovništvo jer moraju koristiti alternativne izvore pitke vode.
Ovaj ekološki genocid ima dugoročne posljedice na životnu sredinu, riblji fond i crnogorsku ekonomiju. Istraživanja su pokazala da eksploatacija pijeska i šljunka ima brojne štetne efekte na okolinu. Uklanjanje velike količine pijeska i šljunka iz riječnih korita dovelo je do erozije obala i promjene prirodnog toka rijeka.
Za rješavanje ovih problema važno je uspostaviti propise i kontrolne mehanizme koji će suzbiti svaku eksploataciju pijeska i šljunka, uzeti u obzir prava i potrebe lokalnog stanovništva i zaštititi okolinu od daljnjeg oštećenja.
Važno je da Vlada prepoznaje važnost sanacije područja koje je pretrpjelo negativne posljedice eksploatacije šljunka i pijeska. Razrađivanje projekta sanacije je korak u pravom smjeru kako bi se obnovila i zaštitila oštećena područja. Naučnici su istakli da će sanacija trajati možda i deset godina zbog složenosti problema koji su nastali.
Sanacija ovog područja zahtijeva cjelovit pristup, uključujući istraživanje okolnih i hidroloških uslova, planiranje obnove staništa, mjere za stabilizaciju obala i biljne populacije, kao i monitoring tokom dužeg vremenskog perioda.
Svjetska banka je predstavila plan realizacije projekta koji ima za cilj definisanje aktivnosti na nacionalnom nivou za izvorište “Bolje Sestre” i zaštitu rijeke Morače. Ovaj projekat će definisati konkretne mjere koje treba preduzeti kako bi se poboljšalo stanje ovih važnih prirodnih resursa. Očekuje se da će rezultati ovog projekta biti dostupni u martu 2024. godine. To će omogućiti donosiocima odluka i zainteresovanim stranama da koriste informacije za izvršavanje svojih zadataka i donošenje strategija za zaštitu izvorišta “Bolje Sestre” i rijeke Morače.
Ovaj projekat je važan jer izvorište “Bolje Sestre” predstavlja ključno izvorište pitke vode za Crnogorsko primorje, dok je rijeka Morača značajan hidrološki entitet. Očekuje se da će ovaj projekat pružiti smjernice za bolje upravljanje ovim resursima, uključujući mjere za sprječavanje zagađenja i održivo korišćenje vode.
Svjetska banka je angažovana u ovom projektu kako bi pružila tehničku ekspertizu i finansijsku podršku za implementaciju predloženih mjera. Kroz saradnju sa relevantnim institucijama i stručnjacima, očekuje se da će rezultati ovog projekta imati značajan uticaj na zaštitu ovih važnih prirodnih resursa i očuvanje životne sredine.
Takođe je potrebno hitno prduzeti mjere za zaštitu obala i obnovu ekosistema radi sprečavanja daljeg uništavanja prirode i očuvanja prirodne ravnoteže. Odgovornost za ovakvo stanje snose ne samo pojedinci koji su direktno uključeni u devastaciju, već i državne institucije koje nijesu adekvatno djelovale u svrhu zaštite rijeke Morače.
Sanacija ove štete zahtjeva dugoročno planiranje, pravilan nadzor i adekvatna finansijska ulaganja. Potrebno je uložiti sredstva u sanaciju rijeke, obnovu priobalnih područja i implementaciju mjera za sprečavanje dalje devastacije.
Takođe je važno osigurati edukaciju i svijest javnosti o važnosti zaštite životne sredine kako bi se smanjio rizik od sličnih incidenta u budućnosti. Ukupni troškovi sanacije se procjenjuju na stotine miliona eura, što će biti veliki izazov za 44. Vladu Crne Gore i međunarodne organizacije. Međutim, ulaganje u sanaciju ove štete je neophodno kako bi se obnovila priroda i osigurala održivost izvorišta “Bolje Sestre” i rijeke Morače.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …