Spajić i Mujović žele profesionalce na čelu energetskog sektora

Premijer Milojko Spajić i ministar energetike Saša Mujović insistiraće da svi izvršni direktori u ključnim elektroenergetskim kompanijama u većinskom vlasništvu države budu profesionalci, saznaje Pobjeda. Spajić i Mujović su, prema saznanjima Pobjede, o svom naumu obavijestili gotovo sve čelnike elektroenergetskih kompanija ali i koalicione partnere kroz redovne sastanke i u javnim nastupima.

Spajić i Mujović su prilikom posjete Rudniku uglja Pljevlja jasno saopštili da žele profesionalce na čelu energetskog sektora, saopštio je izvor Pobjede blizak vrhu RUP.

I premijer i ministar energetike nijesu zadovoljni stanjem u toj oblasti, pogotovo enormnim partijskim zapošljavanjem. Međutim, Spajićeva i Mujovićeva namjera se kosi sa koalicionim sporazumom o formiranju nove vlasti po kome mjesta u energetskom serktoru po podjeli pripadaju političkim partijama.

KONTROLA
Gotovo kompletan energetski sektor kontrolišu ljudi Demokrata i Nove. Bečićeva stranka je imala izvršnog direktora u EPCG, trenutno u CEDIS-u, a sada u Rudniku uglja. Kadrovi Nove pokrivaju pozicije predsjednika borda EPCG a nalaze se i na čelu Solar gradnje EPCG kao i CGES-a.

Ukoliko Spajić i Mujović uspiju da proguraju svoju ideju, prvo na Vladi, potom i među svojim koalicionim partnerima na čelo EPCG i CEDIS-a će doći profesionalni kadrovi. Situacija u EPCG je ,,čista“ budući da je izvršni direktor iz Demokrata Nikola Rovačanin podnio ostavku.

Vlada nema mehanizam da sama izabere čelnike energetskih kompanija ali može kroz prijedloge za sastav odbora direktora da determiniše njihov izbor. Međutim ključni problem za Spajića i Mujovića jeste da li Demokrate ali i Nova i ostale stranke nove vlasti žele da se odreknu partijskog zapošljavanja i kontrole nad energetskim sektorom

Mujović i Spajić žele i profesionalca na čelu CEDIS-a umjesto kadra Demokrata Vladimira Čađenovića čiji je izbor na čelo te kompanije sporan po nalazu Uprave za inspekcijske poslove. Kao potencijalnog kandidata ministar Mujović je pomenuo Vladimira Ivanovića iz CEDIS-a koji je dokazani stručnjak u svojoj oblasti.

Energetski sektor je krucijalan za partije zbog ogromnog novca i partijskog zapošljavanja. Spajić je rekao u Pljevljima da želi da prekine tu praksu – rekao je izvor Pobjede.

Spajić je u Pljevljima 10. novembra, a kako su prenijeli lokalni portali kazao da ,,ubuduće što se tiče 44. vlade neće se birati direktori po političkom ključu“.

Odgovarajući na pitanje o izboru novog direktora u Rudniku uglja i protestima koji su zbog toga organizovani, Spajić je kazao da je bord direktora izabrao direktora i da je sve odrađeno po zakonu.

Mi kao centralna vlast nećemo se miješati u taj dio. Kao što smo negdje najavljivali, 44. vlada će insistirati na svim osnovama da se izvršni direktori uvijek biraju isključivo ne po političkom ključu, nego po ključu kvalifikacija, tako da ćemo očekivati od svakog borda direktora da isključivo profesionalce postavljaju kao izvršne direktore, kazao je tada Spajić.

Izvor Pobjede je kazao da je Spajić na sastancima insistirao da se takva praksa posebno uspostavi u energetskom sektoru.

Vlada nema mehanizam da sama izabere čelnike energetskih kompanija ali može kroz prijedloge za sastav odbora direktora da determiniše njihov izbor.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …