Pohlepa građevinara i vlasnika: Cijene stanova veće 40 odsto nego prije dvije godine

Cijena prosječnog kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore, od septembra 2021. godine do istog mjeseca ove godine, porasla je sa 1.203 na 1.647 eura, pokazuju uporedni podaci Uprave za statistiku Monstat.

Odnosno za dvije godine cijena kvadrata stana, na nivou države, povećana je za 443 eura ili za 37 odsto.

Izvor “Vijesti” iz građevinskog sektora kazao je da je nakon pandemije i na početku ratnih sukoba u Ukrajini do rasta cijena stanova dolazilo zbog poremećaja na tržištu građevinskih materijala i povećanja troškova, dok je sada glavni razlog za rast veliko interesovanje stranaca za kupovinom stanova.

“Dok god postoji interesovanje stranaca da po ovim iznosima kupuju stanove, cijene neće padati”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

U Podgorici je rast cijena stanova bio još veći i iznosio je 43 odsto. Prosječna cijena kvadrata novogradnje u glavnom gradu prije samo dvije godine iznosila je 1.182 eura, a sada je 1.700 eura.

U primorskom regionu cijena kvadrata je za ovaj uporedni period povećana sa 1.385 na 1.584 eura ili za 14 odsto. U centralnom regionu u koji se ubrajaju opštine Nikšić, Cetinje, Danilovgard, Tuzi i Zeta, cijena stana u novogradnju prije dvije godine je iznosila 651 euro a sada je 682 eura, što je rast od 4,7 odsto.

U sjevernom regionu rast cijena stanova za posljednje dvije godine bio je najniži i iznosio je tri odsto, odnosno prosječna cijena kvadrata je povećana sa 1.250 na 1.288 eura. Međutim u odnosu na 2019. godine, cijena stanova na sjeveru je povećana za skoro duplo, jer je tada kvadrat koštao 676 eura. Razlog za taj rast je što je u međuvremenu u skijališnim centrima na Kolašinu i Žabljaku pokrenuta izgradnja više luksuznih zgrada, a kako u drugim gradovima ovog regiona skoro i da nema stambene gradnje, ovi centri zimskog turizma “vuku” visoku prosječnu cijenu.

Sagovornik “Vijesti” navodi da su građevinari očekivali da će nakon ljeta doći do smanjenja interesovanja stranaca za kupovinom stanova, ali je ipak taj trend nastavljen.

“Cijene stanova neće padati dok god postoji interesovanje kupaca da za kvadrat stana u Podgorici u naseljima dalje od centra plaćaju od 1.300 do 1.700, a u centru, dijelu grada preko Morače i novim naseljima uz Cetinjski put od dvije, dvije i po pa i do tri hiljade po kvadratu. I dalje postoji vrlo veliko interesovanje stranaca za kupovinom stanova. Često plaćaju i unaprijed pune iznose dok je zgrada još u temeljima, a imamo primjera da pojedini kupuju i po nekoliko stanova”, kazao je izvor “Vijesti”.

U Crnu Goru je u protekle dvije godine došlo preko sto hiljada stranaca, prvo iz Turske zbog političke nestabilnosti i progona pripadnika takozvanog gulenističkog pokreta, a zatim iz Ukrajine i Rusije zbog ratnih dešavanja, mobilizacija i sankcija.

Kako se te nestabilnosti ne smiriju, odnosno nema ni naznaka prestanka ratnih dešavanja, većina ovih osoba zatražila je privremeni boravak, odnosno status stranca sa stalnim nastanjenjem.

Da bi dobili takav status potrebno je da imaju poslovnu aktivnost u Crnoj Gori – registrovanu firmu ili radni odnos, i rješeno stambeno pitanje – stan u svom vlasništvu ili dugoročni ugovor o zakupu. To je uticalo na povaćanje broja preduzeća i zaposlenih u Crnoj Gori, ali i na rast cijena stanova za kupovinu i zakup.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …