Vujović: Neću se povući; Demokrate: Kulturi nije potreban samo kustos, već i menadžer

Kandidatkinja Demokratske Crne Gore za ministarku kulture i medija Tamara Vujović, saopštila je “Vijestima” da se neće povući iz trke za tu poziciju u 44. Vladi.

“Da ne smatram da mogu da doprinesem, ne bih se prihvatila te pozicije”, rekla je u razgovoru za “Vijesti”.

Na taj način komentarisala je jučerašnje reagovanje više od 20 strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, producentskih kuća, koji su od nje tražili da ne prihvati poziciju ministarke kulture i medija.

Oni su problematizovali njene kompetencije, podsjećajući da je specijalizovala fizikalnu medicinu, radila kao ljekar opšte prakse, bila pomoćnica ministra zdravlja, saradnica u nastavi na primijenjenoj fizioterapiji, profesorica je medicinske grupe predmeta u Srednjoj mješovitoj školi.

“Uvredljivo je, degradirajuće i nekompetentno predložiti za ministarku kulture osobu koja nema nikakve reference za vođenje kulturne politike našeg društva i rješavanje problema sa kojima je ono suočeno. Očigledno je da se ovakvim predlogom kultura i mediji Crne Gore žele zadržati kao teren za partijska razračunavanja, uz apsolutni izostanak senzibiliteta o značaju i sadržaju ovih važnih oblasti, koji vode dubokoj marginalizaciji i odsustvu dijaloga”, naglašeno je u saopštenju.

Buduća ministarka dodaje da su potpisnici reagovanja u nabrajanju podataka iz njene biografije izostavili ono što je u ovom kontekstu važno, pa sumnja u motiv saopštenja.

“Izostavljen je upravo onaj segment gdje se kaže da sam ja od 2017. do 2020. godine bila savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti predsjednika Opštine Herceg Novi. Kada vidite šta je sve tamo pobrojano, jasno je da je to namjerno izostavljeno kako bi situacija izgledala kao da ja nemam baš nikakve veze i afiniteta prema kulturi. Niko od tih strukovnih udruženja niti me poznaje, niti je sa mnom sarađivao, a već je unaprijed krenula jedna borba i antagonizam”, kaže ona i dodaje da javnost treba da sudi na osnovu djela, bez prejudiciranja.

Likovna umjetnica i građanska aktivistkinja Tanja Markuš “Vijestima” je kazala da reagovanje nije upućeno direktno Vujovićevoj, već se odnosi na princip postavljanja čelnika državnih resora.

“Mislim da je predlog problematičan jer izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture, već su, kao i obično, uslovi njenog izbora partijsko opredjeljenje i podobnost. Ovo reagovanje nije usmjereno na ličnost kandidatkinje, već na partitokratski princip delegiranja javnih službenika, koji je, kao što vidimo, uprkos predizbornim parolama protiv nepotizma i korupcije, nova vlast od prethodne preuzela u neizmijenjenoj formi”, rekla je Markuš.

Demokrate objašnjavaju da ministar/ka ne mora nužno biti iz struke i dodaju da će uz Tamaru Vujović u Ministarstvu kulture i medija biti okupljen tim stručnjaka koji će donijeti potrebno stručno znanje.

“Na čelu svega toga treba stajati osoba koja zna kako upravljati, koordinirati i donositi odluke – a dr Vujović je takva osoba. Uz sve poštovanje prema strukovnim udruženjima, moramo shvatiti da ministar kulture nije samo kustos, već lider i menadžer. U tom smislu, dr Vujović je dobar izbor koji će, uvjereni smo, donijeti pozitivne promjene i inovacije u oblasti kulture i medija u Crnoj Gori”, tvrde iz Demokrata.

Vujovićeva kaže da je kandidatura potekla od stranke i da ju je sa ponosom prihvatila svjesna šta ta pozicija podrazumijeva.

“To su veoma osjetljivi i izazovni državni resori, ali čim sam prihvatila kandidaturu i čim se moje ime tu našlo, smatram da mogu da doprinesem tome. Želim da se dokažem na tom mjestu, a ne da se povučem zbog toga što neko apriori misli da ja u tome neću uspjeti. Da ne smatram da mogu da doprinesem, ne bih se prihvatila te pozicije”, poručuje.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …