Spajića biraju tek naredne nedjelje da bi spriječili moguće odgađanje popisa

Sjednica parlamenta na kojoj će biti biran predsjednik Skupštine, a potom i vlada koja je bila planirana za četvrtak 26. oktobra, iznenada je odgođena je za početak naredne sedmice iz ,,preventivnih razloga“ – da se ne bi ostavila mogućnost budućem premijeru Milojku Spajiću da odgodi popis, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede bliska parlamentarnoj većini, saopštila su da je u tu svrhu dogovoreno da SNP prvo odgodi svoju sjednicu GO tek nakon vikenda, što se i dogodilo, da se sjednica Skupštine, na kojoj će se birati prvo Andrija Mandić za predsjednika, održala – 30. ili 31. oktobra.

PLANOVI
Plan je da zasijedanje traje makar dva ili tri dana, a da nakon izbora vlade prva sjednica bude nakon 1. novembra čime bi se i tehnički i fizički onemogućilo Spajiću da uredbom nove vlade odgodi popis koji zvanično počinje upravo 1. novembra.

Taj plan, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, podržava i već sprovode, osim SNP-a, i koalicija „Za budućnost Crne Gore“, kao i da imaju zeleno svjetlo od Demokrata koji su u posljednje vrijeme rapidno poboljšali odnose sa Beogradom zbog svog manevra kojim je omogućen upravo ulazak ZBCG u vladu.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Pobjede, Spajić je na sastancima sa opozicijom prihvatio mogućnost da popis ipak bude odgođen.

– Spajić je razgovarao o potencijalnoj saradnji sa opozicijom koja uključuje glasanje za izborne zakone i glasanje za sudske i tužilačke funkcije. Jedini uslov opozicije je bio da se odgodi popis, što je Spajić prihvatio – saopštili su izvori Pobjede bliski samom vrhu opozicije.

Međutim, dio nove većine imao je drugačije planove, pa je povukao potez.

– Umjesto ad hoc sjednice parlamenta, plan je da se onemogući da Spajić odgodi popis što je tražio Evropski parlament – saopštio je izvor Pobjede.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …