EP: Crna Gora gurnuta u duboku političku i institucionalnu krizu, popis održati po završetku političkog zastoja

Evropski parlament usvojio je na jučerašnjem zasijedanju Rezoluciju o Crnoj Gori za prošlu godinu izvjestioca Tonina Picule u kojoj se potvrđuje zastoj u pristupnom procesu Evropskoj uniji. Usvojen je i amandman koji su ranije podnijeli Picula i evropski poslanik Pedro Markes kojim se apeluje da se popis stanovništva održi po EU standardima po završetku političkog zastoja u zemlji.

Za ovaj dokument je glasalo od ukupno 633, čak 529 poslanika Evropskog parlamenta, uz 51 glas protiv i 53 uzdržana. U njemu se navodi da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU.

DUBOKA KRIZA
U Rezoluciji se ocjenjuje da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga razlog zašto je došlo do odlaganja napretka u reformama vezanim za EU i „gurnuli Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu“.

Izvjestilac Tonino Picula je preksinoć, tokom rasprave o izvještaju, rekao da se nadao da će svoj govor u EP početi čestitkama Crnoj Gori na približavanju EU putu i zatvaranju poglavlja, i dodao da ga je ,,umjesto toga, demantovala stvarna situacija iz zvanične Podgorice“.

Rekao je da su gotovo svi kandidati za članstvo u EU napredovali u odnosu na svoje ranije pozicije u pristupnim pregovorima, dok Crna Gora propušta prilike.

Poslanici Evropskog parlamenta „naglašavaju hitnu potrebu za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

– Pozitivno se ocjenjuje poboljšanje stanja u sprečavanju korupcije i pozdravljaju pozitivni napori u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, a evropski poslanici pozivaju Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava – navodi se u Rezoluciji.

Pored toga, Evropski parlament izražava zabrinutost zbog duboke političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i nedostatka nezavisnosti javnog emitera, i posebno, sve većeg opsega stranih i domaćih kampanja dezinformisanja koje negativno utiču na demokratske procese.

EP sa zabrinutošću primjećuje pritisak koji se vrši na lokalno medijsko tržište širenjem regionalne medijske konkurencije i naglašava potrebu za nezavisnošću i slobodom medija kao ključnim elementima jake demokratije.

USVOJENI AMANDMANI
U amandmanu Picule i Markesa na tekst dokumenta koji je juče usvojen, Crna Gora se poziva da se popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima čim se završi politički zastoj u zemlji.

– Poziva se Crna Gora da provede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva – piše u amandmanu.

Takođe se očekuje da se to sprovede na otvoren i transparentan način, bez ikakvog političkog uplitanja, uz ispravno prebrojavanje svih priznatih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili krivičnog progona.

Predstavljajući amandman EP-a, Picula je kazao da ne govore o bojkotovanju popisa.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …