Veliko interesovanje za Sajam američkog obrazovanja

Podgorica, (Media Biro) Savjetodavni centar EducationUSA mreže u Podgorici, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), organizovao je danas Sajam američkog obrazovanja na kojem su crnogorski srednjoškolci i student imali mogućnost da se informišu o fakultetima i univerzitetima u SAD. Predstavnici osam američkih univerziteta podijelili su informacije o osnovnim i postdiplomskim programima koje nude, kao i o mogućnostima studiranja u SAD za strane studente. Događaj je upriličila je i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke koja je istakla veliki potencijal ovakvih programa razmjene.
“Ja sam lično oduševljena što nakon tri godine kovida i sajmova koje smo organizovali virtuelno imamo mogućnost da uživo dočekamo predstavnike američkih univerziteta ovdje u Podgorici, koji su naravno zainteresovani za učenike i studente iz Crne Gore da im požele dobrodošlicu u Americi. Mi bismo naravno voljeli da vidimo što više talentovanih mladih ljudi iz Crne Gore da dođu SAD, a da se potom vrate u Crnu Goru i to znanje donesu ovdje i izgrade tim znanjem budućnost svoje zemlje,” istakla je Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke.
Osim obrazovnih programa na sajmu su predstavljene i različite izvannastavne aktivnosti koje predstavljeni kampusi nude, uključujući sportske aktivnosti, volonterske aktivnosti, rad u zajednici…. Ove godine, mnogobrojni zainteresovani posjetioci imali su priliku da se upoznaju sa programima koje nudi američko Ministarstvo odbrane u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom odbrane, a koji se tiču prilika za učenike iz Crne Gore da se upišu na vojne akademije u Americi, kao što je na primjer prestižna akademija West Point.
Učenici i studenti su imali priliku da direktno razgovaraju i sa savjetnicima EducationUSA mreže koji tokom cijele godine rade na pružanju informacija o studiranju u SAD.
“Našu inicijativu je osnovao američki Stejt department sa ciljem da se uveća broj studenata iz cijelog svijeta na američkim kampusima, a sve radi uvećanja internacionalizacije obrazovanja koje doprinosi ukupnom kvalitetu edukacije koju nude američki univerziteti. Aktivnosti koje mi realizujemo usmjerene su da se pruže besplatne, pravovremene i pouzdane informacije koje su relevantne za učenike i student iz našeg regiona. Jednom godišnje imamo priliku da ovako ugostimo ekipu putujućih univerziteta koji pokažu specijalno interesovanje za naš region,” kazala je savjetnica mreže #EducationUSA, Anica Vujnović.
U protekloj studijskoj godini 121 student iz Crne Gore je boravio na univerzitetima u SAD, što pokazuje da interesovanje za ovakve i slične programe razmjene iz godine u godinu samo raste.
Svoju američku priču je upravo zahvaljujući EducationUSA i Američkom uglu započela i uspješna crnogorska atletičarka Kristina Rakočević.
“Ovdje sam dobila jedan vjetar u leđa i moje iskustvo u Americi je bilo divno, ujedno akademsko, ali i sportsko. Završila sam psihologiju, provela sam tri godine na univerzitetu u Majamiju i nosim samo lijepe utiske: mnogo prijateljstava, mnogo pozitivnih iskustava sa fakulteta, kvalitetnih profesora. Sada sam puna ambicija da nastavim dalje,” ispričala je Rakočević.
Pozitivno iskustvo sa studiranjem i bavljenjem sportom u Americi takođe je imala i talentovana crnogorska odbojkašica, Ksenije Đonović koja se usavršavala u državi Idaho.
“Mogućnost studiranja u Americi je stvarno odlična prilika koju pruža EducationUSA, koja otvara nova vrata za naše studente i djecu, a pogotovo sportiste. Za sportiste je ovo velika mogućnost da odu van Crne Gore da se bave sportom na profesionalnom nivou i između ostalog dobiju stipendiju koja će im pomoći oko studija,” poručila je Đonović.
Novo izdanje ove manifestacije bilo je izuzetno posjećeno i dokazalo je da će se ova uspješna tradicija studentskih razmjena u velikom obimu nastaviti i ove akademske godine,

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …