Pregovori o formiranju Vlade zapali u ćorsokak

Pregovori o formiranju nove vlade opet su zapali u ćorsokak, nakon što je postalo izvjesno da dio potencijalne vladajuće koalicije ne prihvata da presudni 41. glas dođe od poslanika sa liste DPS na junskim izborima.

Na junskim izborima DPS je nastupio u okviru koalicije “Zajedno”, a na toj listi bili su i predstavnici SD-a, LPCG i DUA.

Nakon višemjesečnih pregovora mandatar je nezvanično izrazio spremnost da pokuša da predloži kabinet koji bi imao podršku 41 poslanika. Međutim, to je nemoguće bez podrške Demokratske Crne Gore.

Protivljenje ovom predlogu mandatara iskazale su poslanice Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur, koje su na junskim izborima bile ne listi PES-a.

I poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin koji je takođe bio na listi PES-a, nije prihvatio Spajićev predlog.

Politički analitičar Srefan Đukić kazao je, za Portal RTCG, da i dalje postoji šansa da se nađe izlaz ali da bi do toga došlo neophodno je da mandatar Spajić odustane od improvizacija, jasno kaže šta i sa kim želi i planira pa će se i stvoriti prilike da se većina formira.

“Kada govorimo o pregovorima o formiranju 44. Vlade Crne Gore djeluje kao da živimo Dan mrmota od avgusta. Počne se sa objavom o razgovoru između nekih partnera, krenu govorkanja oko toga da će vlada biti vrlo brzo formirana i onda se sve završi time da su pregovori zapeli”, istakao je Đukić.

Naglasio je da iako formalno Spajić ima mandat nešto više od četrdeset dana ali u suštini je jasno da je u toj poziciji još od sredine juna kada je bilo, manje-više jasno kako će mandati biti raspoređeni.

“Tako da je prošlo skoro četiri mjeseci a da mi naizgled nismo ni korak bliže vladi. Samo jedna stvar je jasna – Milojko Spajić i njegovi saradnici jako loše vode ove pregovore, previše improvizuju i izgleda da ne znaju šta hoće”, istakao je Đukić.

Đukić poručuje da koliko god druge partije vukle na svoju stranu, forsirale svoje interese, koalicija oko PES-a je osvojila 24 mandata, što znači da im je trebalo svega 17 da imaju većinu.

“U međuvremenu su partije sa te liste navodno odbile poslušnost a onda i dvije poslanice samog Pokreta Evropa Sad te nije ni čudo da ljudi sa drugih lista nisu baš previše orni da uđu u bilo kakve dogovore”, kazao je Đukić.

Istakao je da su nejasno postavljeni principi, bilo da se radi o principima na kojima se vlada formira ili sa kim treba da se formira doveli su do ove pat pozicije u kojoj je, kako kaže Đukić, najveći dobitnik Dritan Abazović i njegova vlada bez povjerenja.

Spekuliše se da još neko osim njih troje sa liste PES-a (dobili su 24 poslanička mjesta), nije saglasan sa mandatarom, ali za to još nema zvanične potvrde.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …