Ova godina biće najtoplija u istoriji čovječanstva, septembar oborio rekorde u Evropi i Japanu

Japan je zabilježio najtopliji septembar otkako se bilježi prije 125 godina, izvijestila je u ponedjeljak Japanska meteorološka agencija. Očekuje se da će cijela ova godina biti najtoplija u istoriji čovječanstva.

Prosječna temperatura tokom vrućeg septembra u Japanu bila je 2,66 stepeni Celzijusa viša od uobičajene, stoji u saopćenju meteorološkog ureda.To je “najveća brojka od uspostave statistike 1898. godine”.

Očekuje se da će ova godina biti najtoplija u ljudskoj historiji jer se klimatske promjene ubrzavaju, a zemlje uključujući Francusku, Njemačku, Poljsku, Austriju i Švicarsku također su izvijestile o najtoplijem septembru u povijesti.

Francuski meteorološki ured Météo-France izvijestio je da će prosječna septembra temperatura u zemlji biti oko 21,5 stepeni Celzija, što je 3,5 do 3,6 stepeni Celzija iznad referentnog razdoblja 1991.-2020.

Velika Britanija je također postavila rekord za najtopliji septembar od početka bilježenja 1884. godine.

Prosječna globalna temperatura u junu, julu i augustu iznosila je 16,77 stepena Celzijevih, čime je oboren rekord iz 2019., objavljeno je u izvještaju Službe Evropske unije za praćenje klimatskih promjena Copernicus (C3S).

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je svjetskim liderima u septembru da je klimatska kriza “otvorila vrata pakla”.

Gutteres je podsjetio na ovogodišnje “užasne vrućine”, ali je istaknuo da budućnost još nije određena pa ju je moguće promijeniti.

“Još uvijek možemo ograničiti povećanje globalnog zatopljenja na 1,5 stepeni Celzijusa.” To je cilj postavljen Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. i smatra se nužnim ako čovječanstvo želi izbjeći dugoročnu klimatsku katastrofu.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …