LAKUŠIĆ: Postavljen privremeni nasip u koritu Morače, preliminarni rezultati ohrabruju!

Regionalni vodovod odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače.

“Zabrinjava što neki članovi Komisije Uprave za vodu zagovaraju tezu da nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska ne utiče na izdašnost izvorišta”, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Kako je kazao, pokrenute su konkretne aktivnosti u pravcu rješavanja problema pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre i to kroz projekat nabavke postrojenja za prečišćavanje vode (mobilnog ili stacionarnog) i projekat izgradnje privremenog pješčanog nasipa u koritu rijeke Morače.

“Oba projekta podrazumijevala su izradu opsežne dokumentacije i pribavljanje raznih dozvola i saglasnosti, a da i ne govorimo o velikim finansijskim sredstvima”, naglašava Lakušić.

Ipak, uspješno je postavljen privremeni nasip u koritu rijeke Morače, a preliminarni rezultati ohrabruju.

“Što je najznačajnije i oni potvrđuju naš stav o uzročno-posljedičnoj vezi nivoa vode u rijeci Morači i nivoa izdašnosti izvorišta Bolje sestre”, kaže Lakušić i podsjeća da je sada već opšte poznato da je Regionalni vodovod odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače.

Zabrinjava što neki članovi Komisije zagovaraju tezu da nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska ne utiče na izdašnost izvorišta

Komentarišući izazove sa kojima se suočavaju, ističe pitanje određivanja i održavanja zona i pojaseva sanitarne zaštite za vodoizvorište Bolje sestre.

“Uprava za vode, odnosno, stručni tim koji je formirala, nije prihvatio “Glavni projekat o određivanju i održavanju zona sanitarne zaštite za izvorište Bolje sestre Regionalng vodovoda Crnogorsko primorje” te zaključio da je neophodno izvođenje dodatnih, novih istražnih radova koji će obezbijediti valjane podatke za izradu novog projekta.

Zabrinjava činjenica da je Komisija sastavljena od jednog broja članova koji zagovaraju tezu da nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska ne utiče na izdašnost izvorišta. Na taj način dovedena je u pitanje objektivnost Komisije. Nažalost, Komisija je apriori odbacila rezultate naučnih istraživanja uz pretpostavku o nepovezanosti nelegalne eksploatacije i pada izdašnosti, koju, naravno, ne temelji na naučnim istraživanjima. Posebno zabrinjavajuća je teza je da bi trebalo iz zona sanitarne zaštite isključiti Zetsku ravnicu i vodotoke Morače i Cijevne, čime bi se legalizovala eksploatacija pijeska, ali i trajno uništilo izvorište Bolje sestre”, navodi Lakušić.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …