Mitrić: Strašno je što Ustavni sud i dalje ćuti na zamrzavanje imovine ruskih državljana

Više od godinu se čeka izjašnjenje Ustavnog suda da li je Vladina odluka da zamrzne imovinu za desetine ruskih državljana u skladu sa Ustavom. Bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore i profesor ustavnog prava dr Blagota Mitrić smatra da je to, kako kaže kratno i jasno – „strašno“.
Mitrić je ranije saopštio više puta saopštio da u odluci o zamrzavanju imovine stranim državljanima, nema ni mrvce pravnog osnova, međunarodnog osnova ali ni ustavnog osnova. Članom 58 Ustava se jemči pravo svojine svakom građaninu koji je posjeduje u našoj državi, zbog čega je Mitrić i prije godinu upozoravao da se radi o velikom presedanu koji skupo može koštati Crnu Goru.

Danas više od godinu kako su podnijete inicijative za ocjenu ustavnosti Vladine odluke o zamrzavanju imovine Rusima, Mitrić Ustavni sud vidi kao glavnog krivca što se o ovom pitanju i dalje ćuti.

„Crna Gora faktički nema pravni sistem, osim na papiru. I zašto nemamo pravni sistem? Pa zato što institucije državne koje čine temelj vladavine prava i koje čine temelj pravnog poretka. One ne postoje, bukvalno ne postoje. Postoji Ustavni sud, ali krnji Ustavni sud, a taj Ustavni ustavni sud već dvije decenije „mrtvijem snom spava“ i potpuno je neprilagođen ovoj situaciji. Ili su nesposobni ili su nestručni“, kaže Mitrić.

Zatim ističe da je generalno kvalitet sudija devalvirao.

„Ovo je strašni sud“, rekao je Mitrić.

Isto mišljenje ima i na neizjašnjavanje Ustavnog suda o inicijativama o zamrzavanju imovine ruskim državljanima, na koje se čeka više od godinu.

„Pa to je strašno“, kratko je prokomentarisao Mitrić.

Na pitanje kako je moguće da za neka politička pitanja Ustavni sud sud odmah nađe za shodno da zasijeda, dok za pomenute inicijative se ne oglašava više od godinu, Mitrić ističe da je to tek posebna priča.

„To je posebna priča. Oni su politički sud, zato što je njihov sastav odredio političar, a organ države koji od tome odlučuje je samo aminovao. Državni organ nije mogao da odluči ništa dok se političari ne usaglase. Evo jedan sudija od mene, jedan od vas, treći od ovog, četvrti od onog i tako do sedmog za koga nisu mogli da se dogovore jer su se bojali da preteže na jednu stranu. Ustavni sud jeste u pat poziciji ali za razliku od šaha gdje može da se odigra nova partija, mi nikako da je odigramo. Evo smo je imali 11. juna, ali se o jadu zabaviše da sastave Vladu.

Podsjećamo, nekadašnji Demokratski front i vlasnik i urednik portala Biznis CG, podnijeli su dvije odvojene inicijative, kojim se traži ocjena ustavnosti Vladine odluke da zamrzne privatnu imovinu za desetine ruskih državljana.

Do danas Ustavni sud nije raspravljao o ovim inicijativama.

U međuvremenu je Vlada Crne Gore donijela odluku 5. septembra na osnovu koje je, pod određenim uslovima, moguće osloboditi zbog sankcija zamrznutu imovinu stranim državljanima.

Kako se navodi u dokumentu koji je usvojila Vlada u pitanju su fizička lica kojima se ograničava ulazak na teritoriju Crne Gore “koja su odgovorna za aktivno podržavanje ili sprovođenje aktivnosti ili politika koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost, odnosno stabilnost ili bezbjednost u Ukrajini ili koja ometaju rad međunarodnih organizacija u Ukrajini, kao i fizičkim licima povezanim s njima”.

U Vladinoj odluci piše da državni organi Crne Gore mogu odobriti oslobađanje dijela sredstava i odobriti korišćenje dijela imovine čije je raspolaganje, odnosno korišćenje ograničeno primjenom restriktivne mjere.

To se može uraditi kada bude utvrđeno da je taj dio sredstava ili imovine neophodan da zadovolji osnovne potrebe fizičkih lica i njihovih članova porodice, uključujući troškove za ishranu, zakup, hipoteku, ljekove i zdravstvenu zaštitu, poreze, premije osiguranja i javne komunalne usluge. Imovina se može osloboditi iako je namijenjena isključivo za plaćanje razumnih stručnih honorara i troškova nastalih u vezi s pružanjem pravnih usluga, za službene potrebe, potrebe diplomatske misije, konzularne kancelarije ili međunarodne organizacije koja uživa imunitet.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …