Živković: Tražimo odlaganje popisa, spremni za dogovor o evropskoj budućnosti Crne Gore

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore DPS Danijel Živković kazao je na današnjoj konferenciji za medije da ta partija traži odlaganje popisa stanovništa koji treba da bude od 1. do 15. novembra.

On je kazao da su preporuke da popis ne treba održavati u vremenu kada su nestabilne političke prilike, kada se poklapa sa izbornom godinom.

“Osim toga vidimo da imamo nestabilnost u regionu koja se vrlo lako može preliti na Crnu Goru, kao i zainteresovanost za rezultate popisa upravo iz regiona. Prethodne tri godine imamo podrivanje građanskog koncepta društva i narasla međunacionalna neslaganja. To zahtijeva adekvatan odgovor i ozbiljan pristup”, kazao je Živković.

Ako na to dodamo da Crna Gora nema vladu, da se nalazimo u institucionalnom kolapsu, ne može se, ističe Živković, sprovesti regularno sprovođenje popisa.

“Jasan stav DPS-a je da popis treba odložiti. Odložiti za ono vrijeme kada ćemo obezbijediti stabilan politički ambijent, obezbijediti sve neophodne pretpostavke kako bi svi društveno-politički činioci imali puno povjerenje u odnosu na ovaj veooma važan državni posao. Bez pune kontrole ovog procesa, siguran sam da rezultati tog popisa ne mogu biti priznati”, naveo je Živković.

Popis, dodaje on, podrazumijeva i kontrolu međunarodnih institucija – Evropske komisije i Eurostata, kako je i bilo 20003. i 2011.godine.

“Pozivamo ih da se pod hitno uključe u proces praćenja monitoringa procesa, a obratićemo im se i službenim putem. Ko god misli da se na brzinu u roku od mjesec dana može popis pripremiti na ovaj način, da svi imaju povjerenje u ovaj proces taj je u ozbiljnoj zabludi “, kazao je Živković.

Nemamo metolodologiju za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa

Popis, dodaje on, podrazumijeva i kontrolu na unutrašnjem planu od strane političkih subjekata i civilnog sektora.

“2011. i 2003. godine je postojala puna kontrola od strane opozicionih subjekata, postojao je džentlmenski dogovor između vlasti i opozicije da opozicija kontroliše proces u obimu koliko su oni to tražili i željeli-broj popisivača, isntruktora, kontrolora…”, dodao je Živković.

Neko je, navodi Živkoivć, imao namjeru da na silu zbrza popis.

“Ako je nekome cilj da zloupotrebljava podatke, čini mahinacije, manipulacije, falsifikuje te podatke onda je jasna namjera onih koji su sada činioci vlasti. Popis se u ovakvom ambijentu gdje nemamo političku stabilnost održati”, ocijenio je Živković.

On je takođe kazao da u ovom momentu ne postoje pretpostavke ni u tehničkom smislu za održavanje propisa.

“Nijesu utvrđene granice pojedinih opština-Podgorice, Tuzi i Zete. Pitanje je kako će se te granice verifikovati u procesu popisa. Čuli smo razne prigovore od strane bošnjačke i albanske zajednice da bi popis trebalo odgoditi jer nijesu pripremljenje sve aktivnosti u skladu sa onim što su zakonske procedure. Ono što je ključno, a što smo dobili od Vlade, je da nijesu pripremljena ni upustva za popisivače, ni metolodologija za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa”, kazao je Živković.

CdM

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …