Vojnim diplomatama za uvećane troškove života i do 5.300 eura

Vojno-diplomatski predstavnici, izaslanici odbrane i lica zaposlena u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane koji su upućena na rad pri diplomatsko-konzularnim predstavništvima od 31. decembra primaće veće naknade za uvećane troškove života i uslove rada u državama prijema. Prema novoj Uredbi o zaradama i drugim primanjima diplomatskih predstavnika, koju je donijela Vlada, najveću naknadu za uvećane troškove života od naredne godine primaće vojno-diplomatski predstavnici upućeni u Sjedinjene Američke Države (SAD), 5.300 eura.

Visina naknade za uvećane troškove života i uslove rada u Belgiji, Austriji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i Njemačkoj iznosiće 3.600 eura, u Estoniji i Letoniji 3.450 eura, a u Sloveniji, Poljskoj, Španiji i Italiji 3.300 eura. Za Hrvatsku i Bugarsku iznosiće 3.000 eura, za Kosovo 2.750 eura, a za ostale države 3.000 eura.

Prema uredbi iz 2017. godine, naknada za uvećane troškove života računala se na način da se koeficijent za konkretna zvanja množio sa osnovicom za obračun uvećanih troškova života i uslova rada prema indeksu troškova života koji je utvrđivao nadležni organ Ujedinjenih nacija. Prema tom obračunu, osnovica za SAD iznosila je 924 američka dolara, za Njemačku 728 eura, Španiju 680, Hrvatsku 631 euro, Veliku Britaniju 519 funti i dr. Koeficijenti za konkretna zvanja vojno-diplomatskih predstavnika i službenika, koji su se množili sa utvrđenom osnovicom, kretali su se od 1,85 (na primjer vozač) do 5,2 (na primjer vojni predstavnik u misiji Crne Gore pri NATO-u i Evropskoj uniji u Briselu).

Država plaća zakupninu stanova

Po novoj uredbi, vojne diplomate imaju pravo na naknadu troškova za stanovanje za namješteni stambeni prostor u odnosu na broj članova uže porodice. U odnosu na trenutno važeću uredbu, kvadratura stanova koje mogu zakupiti o trošku poreskih obveznika veća je za po 10 kvadrata. Za samca je određen stambeni prostor sa jednom spavaćom sobom do 70 m2, a za diplomatu s jednim članom porodice plaća se zakup stana sa dvije spavaće sobe (100 m2). Za zaposlenog sa dva ili više članova porodice plaća se najam stambenog prostora sa tri spavaće sobe (130 m2).

– Troškove angažovanja agenta za zakup stambenog prostora i postupka utvrđivanja stanja zakupljenog stambenog prostora snosi ministarstvo, a najviše u visini od 85 odsto iznosa naknade za uvećane troškove života – navodi se u novousvojenoj uredbi.

Naknada troškova za stanovanje priznaje se u visini iznosa stanarine koju plaćaju na ime zakupa i opremanja stambenog prostora, a najviše u visini od 90 odsto bruto iznosa naknade za uvećane troškove života i uslove rada u državi prijema.

– Ako su lica iz ove uredbe smještena u vojnim bazama, naknada troškova stanovanja uključuje i troškove za struju, vodu, gas i ogrev – piše u uredbi.

Prema novoj vladinoj uredbi, koeficijenti složenosti poslova višestruko su veći, a osnovna zarada se obračunava njihovim množenjem sa obračunskom vrijednošću koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru. Koeficijent složenosti poslova za vojnog predstavnika u Stalnoj misiji Crne Gore pri Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji iznosi 20,50, u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju 16, koliko je i za vojnog diplomatu u Stalnoj misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama. Za njihove zamjenike određeni su koeficijenti od 15 i 12,5. Izaslanici odbrane na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi imaju koeficijent složenosti poslova 15, njihovi pomoćnici 12,3, vojni savjetnici pri NATO 12,6, a šef odbrambenog dijela Stalne misije Crne Gore pri Sjevernoatlantskom savezu 13,2. Za savjetnika za odbranu određen je koeficijent u iznosu od 13,6, nacionalnim predstavnicima u Savezničkoj komandi od 13,8 do 15, štabnim oficirima i odbrambenim savjeticima 12, a tehničkom osoblju 8,6.

Članom devet je definisano da lica iz ove uredbe prije upućivanja u državu prijema mogu ostvariti pravo na akontaciju u iznosu do najviše dvije mjesečne zarade i dvije naknade za uvećane troškove života i uslove rada u državi prijema.

DAN

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …