Do usaglašavanja planova treba da važi moratorijum na gradnju u Boki

Ministarstvo kulture i medija pozvalo je da se udruženim snagama sistemski pruži kvalitetan odgovor u kreiranju politika koje će biti u skladu sa očekivanjima i preporukama UNESCO-a u odnosu na očuvanje zaštićenih područja – Kotora i Durmitora.

Ključni akcenti preporuka UNESCO odnose se, kako je iz resora kulture potvrđeno Pobjedi, na produženje moratorijuma za gradnju u Boki Kotorskoj sve do definisanja i usklađivanja ključnih planskih dokumenata, odnosno da se u zoni NP Durmitor realizacija započete infrastrukture odvija u skladu sa smjernicama o zaštiti prirode.

ROKOVI
Iako UNESCO nije doveo dosadašnji status područja Kotora i NP Durmitor u pitanje, Crna Gora do 1. februara naredne godine treba da

dostavi izvještaj u kojem će obavijestiti Komitet svjetske baštine što je konkretno urađeno na planu nedostajućeg usaglašavanja ključnih planskih i dokumenata za upravljanje zaštićenim područjem Kotora, dok je u slučaju Durmitora taj rok 1. decembar naredne godine.

Rokovi su definisani na proširenoj 45. sjednici Komiteta održanom u Rijadu tokom ovog mjeseca, a eksperti UNESCO su, potvrđeno je Pobjedi u Ministarstvu kulture i medija, naglasili potrebu dodatnog djelovanja kako bi se aktivnosti koje se preduzimaju za očuvanje nastavile u najboljem duhu referentne Konvencije o zaštićenim područjima.

U kontekstu prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, ukazano je na potrebu usklađivanja menadžment plana sa Prostornim planom Opštine Kotor i akcentovan niz mjera koje – u kontekstu razvoja i turističke ponude – treba sprovesti kako bi se dobro očuvalo. Državi je preporučeno da produži moratorijum na gradnju, koji ne bi bio trajni, već do usaglašavanja svih planskih dokumenata – kazali su iz Ministarstva za naš list.

UPOZORENJE
Na pitanje što je naglašeno u vezi sa NP Durmitor, iz Ministarstva su naveli da su eksperti UNESCO ponovili poziv da se turistički kompleksi ne grade unutar zaštićene zone, da započeti infrastrukturni projekti moraju biti usklađeni sa smjernicama i planskim dokumentima, „ali i da država obrati naročitu pažnju na nekoliko projekata koji su u neposrednoj blizini i imaju uticaj na zaštićeno područje“.

Posebno je izdvojeno upozorenje Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji u kontekstu projekta hidroelektrane Buk Bijela, čijom se izgradnjom direktno ugrožava zaštićeno područje UNESCO u Crnoj Gori. Obje države pozvane su da osiguraju realizaciju projekta u skladu sa svim standardima UNESCO i uz saradnju sa Crnom Gorom – naveli su iz Ministarstva kulture.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …