Balkanski kartel ostao bez više od 1.700 kg kokaina

Agenti španske Nacionalne policije i odjeljenja za carinski nadzor zaplijenili su u luci Valensija više od 1.700 kilograma kokaina, koji navodno pripada takozvanom Balkanskom kartelu, piše ABC. Kako se navodi, droga je, tokom četiri faze operacije, otkrivena u kontejnerima brodova koji su došli iz Ekvadora. Prema policijskim izvorima, uhapšen je jedan od članova Balkanskog kartela, sa velikim operativnim znanjem, koji je iz Albanije doputovao u Španiju da bi nadgledao transakciju.

ABC piše da se operacija u luci sastojala od različitih faza, koje su “ispratile” kako Balkanski kartel krije drogu. Istraga je počela kada su agenti posumnjali da kriminalna mreža svake sedmice uvozi značajne količine droge iz Ekvadora, sakrivene u kontejnerima sa voćem.

Agenti su otkrili da su drogu skrivali na razne načine, koristeći rupe u rashladnim posudama, dizajnirajući na njima lažne podove ili grede sa rupama u unutrašnjosti.

U prvoj fazi operacije, u kojoj je sarađivala Civilna garda, istražitelji su uspjeli da otkriju kompanije koje bi Balkanski kartel mogao da koristi za pomenute operacije.

U drugoj fazi operacije, dodaje ABC, izvršene su razne inspekcije kontejnera koji su stigli u luku Valensija, pri čemu su ponovo pronađena dva kontejnera u kojima je bilo po 44 i 46 kilograma kokaina. Pored toga, lociran je i treći kontejner sofisticirane konstrukcije, koji je u svom lažnom podu krio 200 kilograma kokaina.

Potom je, u trećoj fazi, otkriveno kako je kriminalna organizacija drogu pokušavala da unese u podne grede jednog kontejnera, gdje je zaplijenjeno ukupno 550 kilograma opojne supstance.

Konačno, u julu ove godine, što se poklopilo sa četvrtom fazom operacije, otkriveno je da su stigla dva nova kontejnera koja su bila sakrivena u podu objekta, a između njih je zaplijenjeno 831 kilogram kokaina.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …