Kosovo je toliko preplavljeno lažnim kovanicama eura da su postale prihvaćene pri plaćanju

U jednom od prištinskih kafića odustali su provjere da li je kovanica od dva eura originalna, jer je veliki broj lažnih novčanica i jer je skoro nemoguće utvrditi da li je riječ o falsifikatu.

Prema riječima konobara Endrita, na početku su svi bili zabrinuti i provjeravali su da li je kovanica od dva eura lažna ili ne. On i njegove kolege bi kovanicu izlagali svjetlosti kako bi provjerili da li je riječ o originalu ili falsifikatu.

“Sada više i ne provjeravamo. Možda uzimamo lažni novac ili možda dajemo lažni novac. Sve je isto”, izjavio je Endrit.

Broj lažnih kovanica od dva eura značajno je porastao ove godine. Kosovo i Crna Gora nisu u eurozoni, ali ipak euro koriste kao svoju valutu.

Prodavačica jedne trgovine u Prištini vjeruje da je šest od 11 kovanica od dva eura u njenoj kasi lažno. Poručila je da nije imala drugog izbora nego da ih prihvati, jer je u opticaju velika količina lažnih novčanica.

Prištinska policija je u prvoj polovini ove godine otkrila 30.000 falsifikovanih kovanica od dva eura, dok je u istom periodu prošle godine bila 4.451 falsifikovana kovanica od dva eura.

“Kvalitet falsifikovanih kovanica je od veoma lošeg do veoma dobrog. Nekada lažni novčići nisu bili magnetni, a sada jesu. Nekada nisu bili teški kao oni pravi, sada su teški kao pravi novčići”, ukazala je stručnjakinja Vjollca Mavriqi.

Policija je saopćila da je prošle godine tužilaštvima uputila 804 predmeta u vezi falsifikovanja novca, a da je od početka ove godine uputila 486 predmeta. U aprilu su uhapšeni muškarac i žena koji su pokušali da iz Sjeverne Makedonije unesu 10.600 lažnih kovanica od dva eura.

Na društvenim mrežama nude se lažni novčići ili druge novčanice eura koje se prodaju za 10 do 20 posto njihove nominalne vrijednosti.

Direktor javnog parking preduzeća u glavnom gradu Kosova Sokol Havolli je istakao da je dnevno dobijao toliko lažnih kovanica od dva eura da je odlučio da ih više ne prihvata. Banke su ovom preduzeću donirale uređaje za identifikaciju lažnih kovanica. Centralna banka Kosova je saopćila da banke i druge finansijske institucije trebaju prijaviti lažni novac koji dobijaju od klijenata.

Međutim, direktor supermarketa u Prištini, koji je odbio da otkrije svoj identitet, istakao je da je lakše kovanice od dva eura dati drugim kupcima, nego rizikovati krivično gonjenje odnošenjem kovanica u banku. Kako je kazao, ne odnosi kovanice u banku, jer zna da će pozvati policiju i da može biti uhapšen, prenosi agencija Reuters.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …