DOBRIČANIN: Optimista sam da će vladu podržati najmanje 49 poslanika

Da li će Crna Gora dobiti vladu koju podržava 54 poslanika parlamenta stvar je konačnih pregovora i odluke o ulasku u vladu, saopštio je poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin. Za Portal RTCG kazao je da je jako pozitivno što su svi politički subjekti prihvatili principe koje je mandatar Milojko Spajić predložio.

To je nešto što je jako pozitivno i uliva nadu u skorašnji dogovor oko formiranja Vlade. Da li ćemo imati vladu koju podržava 54 poslanika nacionalnog parlamenta, to je već stvar konačnih pregovora i odlike o ulasku u vladu”, istakao je Dobričanin.

Poručio je da je optimista i da očekuje vladu po svim demokratskim principima.

“Optimista sam da ćemo dobiti vladu koju podržava najmanje 49 poslanika, odnosno vladu koja će zajedno sa Parlamentom u punom kapacitetu pristupiti reformama koje su trebale da krenu prije najmanje 25 godina”, kaže Dobričanin za Portal Javnog servisa.

Pregovori o novoj vladi, kako kaže, i dalje traju.

Portal RTCG saznaje da bi pregovori o formiranju nove vlade mogli bi biti nastavljeni već ove sedmice, mada zvanične najave još nema. Kako su nam saopštili izvori iz potencijalne skupštinske većine, s obzirom na to da su principi za formiranje nove vlade prihvaćeni od maletene svih učesnika pregovora, ostaje pitanje podjele resora.

Šef države Jakov Milatović dao je mandat Milojku Spajiću da sastavi novu vladu, a nakon toga su počeli i zvanični pregovori.

Podsjetimo, shodno nekim varijantama, moguće je da buduću vladu podrži 56 poslanika – odnosno 24 iz Evrope sad, 13 iz saveza “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), sedam iz Demokratske Crne Gore, deset iz stranaka manje brojnih naroda, i dva poslanika SNP-a. Takva vlada bi imala više nego snažnu podršku ali bi na taj način bila stvorena većina koja bi omogućila deblokadu pravosuđa i dogovor o ključnim pitanjima evropskih integracija Crne Gore.

Pominje se i opcija da PES, savez ZBCG, Demokrate i SNP formiraju novu većinu, a bili bi očajani podrškom tri poslanika iz albanskih stranaka. Takav scenario bi značio formiranje vlade koju bi podržalo 49 poslanika, što je i dovoljna većina da se pokrenu neke procedure za deblokadu pravosuđa i ubrzanje puta ka EU.

Tu je i opcija podrške 41 ili 43 ili 44 poslanika, gdje bi osnovu činili PES, Demokrate i stranke manje brojnih naroda.

U igri je i niz drugih opcija, ali po mišljenju političkih analitičara sa kojima je razgovarao Portal RTCG, Crnoj Gori je potrebna stabilnost, a samim tim i što šira podrška novoj, 44. vladi, u državnom parlamentu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …