Pred generalnim štrajkom 6.000 radnika

Sindikat za stambeno-komunalnu privredu stupiće u generalni štajk u septembru ukoliko se do tada ne ispuni zahtjev da se potpišu izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za ovu djelatnost, poručeno je sa jučerašnjeg protesta upozorenja, održanog ispred zgrade Vlade. Iz Sindikata su podsjetili da procedura usaglašavanja GKU sa Opštim kolektivnim ugovorom (OKU) traje od 13. marta.

– Nepotpisivanje izmjena i dopuna GKU izazvalo je nezadovoljstvo zaposlenih i poslodavaca u komunalnoj djelatnosti koje može prouzrokovati obustavu rada, što bi negativno uticalo na turističku sezonu i ostale oblike poslovanja. Napominjemo da nepotpisivanje GKU trpi posledicu neusaglašenosti s OKU – kazao je Raško Mašković, zamjenik predsjednika Sindikata za stambeno-komunalnu privredu, koji je pročitao zahtjeve članova te sindikalne organizacije na protestu upozorenja.

Sindikat za stambeno-komunalnu privredu broji oko 6.000 članova iz preduzeća iz svih lokalnih samouprava (komunalna preduzeća, Čistoća, Zelenilo, Rasvjeta, Putevi, Tržnice i pijace i dr.). Na jučerašnjem skupu okupili su se predstavnici 37 od 42 preduzeća koja predstavlja ovaj sindikat, kojima se obratio i predsjednik te sindikalne organizacije Branislav Plamenac. On je kazao da su više puta upozoravali Vladu da će organizovati protest.
– Ako ne bude odgovora do 15. septembra, organizovaćemo generalni štrajk u cijeloj Crnoj Gori – saopštio je Plamenac.

Čitajući zahtjeve Sindikata, Mašković je kazao da mišljenje Ministarstva finansija od 24. jula, koje se izjasnilo na dopis Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) u vezi sa izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost, u dijelu da li predloženi tekst izmjena i dopuna utiče na budžet, ne korespondira sa postavljenim zahtjevom i normativno-pravnim pravilima.

Na rezultate poslovanja utiče menadžment, a ne zaposleni

U Sindikatu smatraju da bi stav Ministarstva finansija da pojedina komunalna preduzeća koja ostvaruju dobit i uredno izmiruju obaveze mogu zaključiti kolektivni ugovor imao za posledicu da se iz godine u godinu različito primjenjuju propisi, u zavisnosti od toga da li komunalna društva posluju pozitivno ili negativno.

– Takvim pogrešnim tumačenjem MF u odnosu na član 41 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, imali bismo za posledicu da bi se jedne godine, ukoliko bi komunalno društvo poslovalo pozitivno, primjenjivao Poseban kolektivni ugovor, a druge godine, ako bi poslovalo negativno, u primjeni bi bio Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, što bi na kraju izazvalo totalnu konfuziju i kontradiktornost u pravnom sistemu i primjeni propisa – ukazao je Mašković.

Kako je naglasio, na rezultate poslovanja privrednih društava ne utiču zaposleni, već menadžment, koji postavlja lokalna samouprava.

– Sindikat stambeno-komunalne privrede ističe da se javna komunalna preduzeća finansiraju iz sopstvenih prihoda i posluju kao stamostalna privredna društva. Ističemo da privredna društva u okviru Granskog sindikata stambeno-komunalne privrede ne podliježu Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u smislu člana 41. Mišljenje Ministarstva finansija da se urade posebni granski kolektivni ugovori za društva koja posluju pozitivno, pa to djeluje diskriminatorski i suprotno odredbama Zakona o radu, Opštem kolektivnom ugovoru i Granskom kolektivnom ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost, ali i samom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru – rekao je Mašković.

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …