Rekordan broj EU kompanija pod stečajem u drugom kvartalu 2023. godine

Broj kompanija i preduzeća iz EU koja su bankrotirala u drugom kvartalu ove godine nastavio je da raste i najviši je od 2015. godine, pokazuju zvanični podaci.

“Drugi kvartal 2023. godine je šesti kvartal zaredom u kome je porastao broj proglašenja stečaja preduzeća u EU. U poređenju sa prethodnim kvartalom, broj stečajeva je povećan za 8,4% i time dostigao najviši nivo od početka prikupljanja podataka 2015. godine,” upozorio je Eurostat.

Broj proglašenih stečajeva je u porastu u gotovo svim oblastima koje se prate, a najveći kada su u pitanju preduzeća koja se bave: smještajem i ishranom (ugostiteljstvom) (+23.9%), transportom i skladištenjem (+15.2%), i obrazovanjem, zdravstvenom zaštitom i društvenim aktivnostima (+10.1%).

Broj preduzeća u stečaju koja se bave smještajem i ishranom ili transportom u rastu je od izbijanja pandemije 2019. godine, a od tada je samo u dvije oblasti zabilježen pad: industrija (-11.5%) i građevinarstvo (-2.7%).

Iz zvanične agencije EU za statistiku navode i da je došlo do blagog pada broja novoosnovanih preduzeća u EU od 0,6%, nakon rasta od dva odsto u prvom kvartalu ove godine, piše N1.

„Od 2023. godine broj registrovanih preduzeća je veći nego u periodu 2015-2022, godine,“ dodaju u Eurostatu.

NEZAVISNE

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …